Malaysia Dateline

Sany mohon perkenan Agong tubuh Suruhanjaya Siasatan Diraja siasat penyelewengan dana RM600 bilion

Satu memorandum diserahkan kepada Istana Negara bagi memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk menubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat dakwaan berlaku salah guna dana RM600 bilion ketika pentadbiran Tan Sri Mahiaddin Md Yasin.

Pengarah Biro Mobilisasi AMANAH, Mohd Sany Hamzan memohon agar baginda Al-Sultan menimbangkan permohonannya supaya persoalan berkaitan isu membimbangkan itu terjawab sekaligus memulihkan kembali kepercayaan rakyat Malaysia.

Mahiaddin berdepan tekanan selepas satu siasatan dilakukan terhadapnya atas dakwaan penyelewengan RM600 bilion semasa beliau menerajui kerajaan, terutama ketika negara berdepan ancaman pandemik Covid-19.

Turut dijangka dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

“Patik memohon satu agar satu siasatan segera dan menyeluruh diadakan berkaitan dengan peruntukan dan perbelanjaan wang rakyat sebanyak RM600 bilion oleh Perdana Menteri ke 8 secara terperinci.

“Ini adalah kemungkinan satu kesalahan Jenayah Pecah Amanah Seksyen 408 dan Seksyen 409 Kanun Keseksaan atau mana-mana perutukan undang-undang berkaitan,” kata Sany.

Dalam memorandum yang diserahkan, Sany menyebut bahawa suruhanjaya diraja ini bertujuan untuk menjalankan siasatan bebas yang telus tanpa campur tangan pihak berkepentingan.

Ini kerana ia melibatkan bekas ketua pentadbir negara iaitu Mahaiddin selaku Perdana Menteri Malaysia yang ke 8, dan
melibatkan sejumlah angka yang amat besar dibandingkan dengan keperitan hidup yang ditanggung rakyat jelata kini.

“Ampun Tuanku Beribu-ribu ampun. Dengan rendah diri patik memohon kepada Duli-Duli Tuanku untuk didedahkan kepada sekalian rakyat jelata supaya ketelusan dan integriti kerajaan Malaysia akan terangkat kembali selepas dakwaan yang membimbangkan ini.

“Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, patik sekalian memohon agar Duli-Duli Tuanku dapat menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja yang telus dalam menyiasat perbelanjaan 600 Billion ketika Parlimen tidak boleh bersidang di era Covid-19 yang melibatkan kerajaan pimpinan Mahiaddin,” katanya yang juga Timbalan Biro Mobilisasi Pakatan Harapan.

Baca juga: Bekalan durian luar biasa banyak, peniaga Singapura jual murah-murah, ‘Musang King cuma RM32 sebiji’

Baca juga: [VIDEO] Mainan anak dikatakan ‘berhantu’, wanita nekad buang patung itu