Malaysia Dateline

Sarawak cadang MA63 lebih komprehensif

Kerajaan Negeri Sarawak mencadangkan agar pindaan baharu Perlembagaan Persekutuan, khususnya Artikel 1 (2) dan Artikel 160 (2) supaya lebih komprehensif dan mencerminkan semangat serta niat sebenar Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Justeru, Ketua Menterinya Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, pindaan pada definisi Persekutuan di bawah Artikel 160 (2) adalah sangat penting dan mesti dilakukan agar MA63 dan lampirannya diakui dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Pindaan ini akan memperkenalkan definisi Hari Malaysia yang tidak pernah ditentukan sebelumnya,” katanya pada sidang media khas mengenai MA63, di Kuching hari ini selepas menerima kunjungan hormat daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Dato Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar, dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Dato Hanifah Hajar Taib.

Antara perkara yang dibincangkan adalah cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan dan beberapa perkara lain yang berkaitan dengan MA63 dan kepentingan Sarawak selain membincangkan mengenai pindaan definisi penduduk asal di bawah Perkara 161A Perlembagaan Persekutuan.

Dengan pindaan tersebut, kuasa untuk memutuskan kaum di Sarawak yang akan diakui sebagai penduduk asal negeri akan ditentukan oleh negeri melalui undang-undang negeri.

Cadangan ini adalah percubaan kedua bagi pindaan artikel Perlembagaan Persekutuan ini.

Percubaan pertama pada tahun 2019 gagal kerana kerana tidak mendapat sokongan dua pertiga majoriti Ahli Parlimen yang diperlukan.

Jelas Abang Johari, Kerajaan Negeri Sarawak tidak memberikan sokongan kepada pindaan sebelumnya kerana pindaan itu adalah bersifat kosmetik dan tidak menggambarkan status khas Sabah dan Sarawak seperti yang terkandung dalam MA63 dan instrumen-instrumennya yang dilampirkan.

“Telah diperhatikan bahawa Fokus Ketujuh Rancangan Malaysia Ke-12 Nasional adalah ‘Meningkatkan Pembangunan Negeri Sabah, Sarawak dan Negeri-negeri yang kurang maju, namun peruntukannya rendah berbanding dengan keperluan kita mempercepat dan menutup jurang pembangunan,” tambahnya.

Tegas Abang Johari, peruntukan sebanyak RM4.47 bilion hanyalah 6.8 peratus daripada keseluruhan perbelanjaan pembangunan nasional di bawah Rancangan Pelancaran Pertama Rancangan Malaysia ke-12 dan jelas tidak menggambarkan keperluan Sarawak memandangkan ukuran dan tahap pembangunannya serta statusnya sebagai rakan setaraf dengan pembentukan Malaysia.

“Dalam perbincangan kami mengenai peruntukan kepada negeri dari peruntukan perbelanjaan pembangunan nasional, saya menekankan kepada kedua-dua Menteri Persekutuan bahawa sebagai rakan setara, Sarawak seperti dalam semua perkongsian, hasil perkongsian yang akan dibagi harus berdasarkan beberapa faktor, termasuk sumbangan negeri kepada wang Persekutuan, termasuk pendapatan yang diterima oleh Kerajaan Persekutuan melalui eksploitasi sumber semula jadi negeri dan hasil yang diterima dari cukai yang berasal dari negeri ini,” soalnya.