Malaysia Dateline

Rakyat Sarawak ada bacaan politik mereka sendiri

Sarawak yang perlukan keajaiban.

Saya berada di Sarawak selama tiga hari. Tidak banyak yang saya mampu lakukan untuk pilihanraya negeri kali ini. Pandangan awal saya menjangkakan tidak banyak perubahan yang bakal berlaku untuk pilihanraya kali ini.

Kekuatan Ketua Menteri baru ini mengingatkan saya kepada gelombang Pak Lah 2004. Bukan kerana sangat kuatnya Adenan Satim, tapi terlalu teruknya Taib Mahmud menjadikan rakyat Sarawak seumpama terlepas gerah yang besar.

Rakyat Sarawak teramat sukar untuk menerima perubahan. Slogan Sarawak untuk Sarawakian begitu menjadi. Ia seakan rukun yang perlu di patuhi oleh rakyatnya.

Parti-parti dari semenanjung walaupun Umno sendiri tidak sangat bernilai kepada rakyat Sarawak. Walau mereka kesempitan berbanding hasil negeri yang begitu banyak.

Melalui beberapa orang yang saya temui, mereka berpendapat harapan untuk menambah kerusi sangat tipis. Rakyat Sarawak ada bacaan politik mereka sendiri.

Saya sendiri sangat berharap, ledakan internet dan pertimbangan terutamanya daripada anak muda bisa merubah sesuatu. Sepatutnya penambahan satu dua kerusi untuk pembangkang akan bisa menjadikan pemerintahan yang ada akan rasa sedikit tergugat dan beringat.

Saya berikan contoh yang mudah. Dun Benting Maro. Berbanding sebelumnya ia berubah banyak. Kawasan itu kini mempunyai beberapa sentuhan yang lebih baik berbanding dahulu.

Semua ini berlaku kerana Pas semakin kuat. Malah majoriti hanya 300 lebih pada pilihanraya sebelumnya membuatkan rakyat Benting Maro mendapat laba yang cukup besar. Hampir kesemua kawasan kini mempunyai jalan yang mana sebelumnya hanya titi.

Seandainya rakyat Sarawak sedikit bijak, saya pasti lebih banyak laba yang bakal mereka perolehi. Antara keperluan yang paling penting ialah masalah air. Di sini, sumber utama untuk air minum ialah air hujan.

Saya menjadi begitu hairan bagaimana rakyat Sarawak dapat menerima ketiadaan air bersih sampai sebegitu teruk. Tidakah air itu satu keperluan utama? Tong-tong biru dimiliki oleh hampir kesemua penduduk hanya untuk menadah air hujan.

Selain daripada itu, mereka juga tidak perlu takut dengan perubahan. Kelantan sendiri yang sering dinafi dan ketepikan masih boleh bertahan sehingga hampir 25 tahun.

Saya sangat berharap sedikit lonjakan bakal berlaku di Sarawak untuk pilihanraya kali ini. Tunjukkan sedikit keajaiban sebagai rakyat yang mempunyai hak. Ajari mereka agar lebih mengerti bahawa rakyat adalah tuan sebenar.