Malaysia Dateline

Tun M menganggap cabaran Nazri agar beliau bertanding di Padang rengas adalah cabaran kosong

Saya beli ketiga-tiga model Proton, kata Tun M

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Proton dapat mengumpul tabung keuntungan sebanyak RM4 billion semasa diterajui beliau.

Menurut beliau, Proton membina kilang baru di Tanjung Malim dengan kos RM1.8 billion tanpa pinjaman bank atau bantuan kerajaan malah pada yang sama Proton membayar RM18 billion cukai kepada kerajaan.

“Kemerosotan Proton bermula apabila kereta buatan asing dibenar masuk dengan mudah, walaupun negara-negara pengeluar kereta ini menghalang kemasukan kereta Proton ke negara mereka dengan berbagai alasan.

“Apakah kereta Proton begitu buruk? Hari ini kereta Proton buatan tahun 1985 masih boleh diguna. Ya. Ada kes tingkap tidak berfungsi. Tetapi itu cerita 10 tahun dahulu. Cermin tingkap Proton sekarang tidak bermasalah. Lain-lain kelemahan kereta Proton sudah diatasi.

“Demikian juga dengan kereta buatan Korea dan Jepun. Dahulu tidak baik. Sekarang berkualiti. Dahulu dikatakan jika kikis cat akan ternampak label tin milo. Sekarang tidak siapa berani fitnah,” tulisnya di blog.

Beliau berkata demikian menjawab dakwaan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri bahawa Proton adalah seekor gajah putih.

Terdahulu, beliau mengucapkan tahniah kepada Nazri yang juga ahli Parlimen padang Rengas kerana mencabarnya untuk bertanding di kawasan itu.

Namun Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mendakwa cabaran Nazri itu adalah cabaran kosong kerana Nazri tahu beliau tidak berhasrat untuk bertanding.

“Tetapi jika Nazri hendak sangat mencabar saya, bolehlah kita ada perbahasan terbuka berkenaan 1MDB, RM2.6 billion dalam akaun tuannya, pinjaman RM55 billion untuk keretapi pantai timur atau apa juga tajuk, termasuk BMF. Ini boleh diadakan tanpa syarat,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai Protong, Mahathir berkata kenaikan harga kereta import bukan disebabkan oleh Proton dan cukai kereta adalah suatu punca dana kerajaan.

“Sebelum ada Proton pun harga kereta import memang tinggi jika diambil kira zaman kos sara hidup yang rendah.

“Hari ini penjualan kereta Proton memang tidak laris. Sebabnya ialah kerana banyak kereta jenama asing boleh masuk dengan mudah. Pengeluar kereta asing adalah syarikat gergasi yang mengeluar berjuta buah setahun.

“Mereka boleh jual dengan harga yang murah sehingga rugi di Malaysia pun tidak menjadi masalah kerana mereka mendapat keuntungan yang besar dari negara mereka di mana mereka dapat lindungan kerajaan dan mereka dapat eksport ke merata dunia. Namun kereta jenama asing sukar didapati di negara mereka kerana sekatan.

Menurut beliau juga, kerajaan biasanya membiayai dana untuk kajian pemnbangunan dalam industri pembuatan.

“Tetapi walaupun ada peruntukan dana untuk Proton, kerajaan lambat membekal dan membekal kurang dari peruntukan budget bagi Proton. Namun Proton mengguna duit sendiri untuk develop tiga kereta baru. Ini menyebabkan masalah kewangan Proton,” jelasnya.

Mahathir juga mengakui beliau membeli ketiga-tiga model baru Proton dan tidak menghadapi masalah menggunakannya.

Tanpa menafikan memang ada kelemahan-kelemahan dalam Proton, tetapi beliau berkata teknologinya sesuai untuk Malaysia, Australia dan Asean serta ada bantuan teknologi syarikat Eropah dalam Proton.

“Yang menjadi masalah ialah cashflow kerana kemasukan kereta asing memakan pasaran Proton.

“Saya telah beli ketiga-tiga model baru Proton dan saya tidak menghadapi masalah menggunanya.

“Saya yakin YB Menteri Nazri boleh beli kereta mewah yang diimport dan berbangga memperkecil kebolehan bangsa sendiri. Pada pendapat saya menjadi menteri dalam Kerajaan Najib jauh lebih mudah dari mengeluar kereta. Buat salah, menghilangkan berbillion Ringgit pun okay. TV3, Utusan dan New Straits Times akan lapor duit dapat dari raja yang sudah mangkat.

“Gajah putih depan mata tak nampak. Semut di seberang laut ternampak uban dikepalanya. Dunia kata awak anggota geng pencuri. Awak kata awak bukan pencuri, hanya perompak sahaja,” sindirnya.