Malaysia Dateline

Datuk Lee Chong Wei mengakhiri kariernya di Sukan Olimpik setelah gagal menjulang pingat emas

‘Saya minta maaf’, Chong Wei telan kepahitan di Sukan Olimpik Rio

Impian Datuk Lee Chong Wei mengakhiri kariernya di Sukan Olimpik dengan pingat emas berakhir apabila tunduk kepada juara dunia, Chen Long di Pavilion 4, Riocentro, di sini hari ini.

Chong Wei tewas 18-21, 18-21 kepada pemain nombor dua dunia dari China itu dalam pertarungan sengit selama 76 minit, sekali gus meranap impian Malaysia mendapatkan pingat emas pertama dalam sejarah Olimpik.

Sebelum ini, Chong Wei, 33, menundukkan Lin Dan, juga dari China, yang mengecewakannya dalam dua aksi final Sukan Olimpik terdahulu, di separuh akhir di sini, tetapi jelas seorang lagi bintang republik berkenaan menjadi penghalang dalam penampilan ketiganya di perlawanan penentuan Sukan Olimpik.

“Saya minta maaf kerana gagal menyumbang pingat emas yang sememangnya dinanti-nantikan Malaysia.

“Memang saya kecewa dengan kekalahan ini…saya sudah memberikan yang terbaik tetapi Chen Long bermain lebih baik.

“Saya sudah lakukan yang terbaik…dan nyata ini bukan sesuatu yang saya mahukan untuk mengakhiri penampilan di Olimpik,” kata Chong Wei yang menegaskan beliau tidak gemuruh, cuma kesal tidak bertemu Lin Dan di final ketika masing-masing membuat penampilan terakhir di Olimpik.

Chong Wei mengakhiri karier Olimpiknya dengan tiga pingat perak berturut-turut, manakala ia adalah emas sulung untuk Chen Long, selepas Lin Dan menang di edisi 2008 di Beijing dan 2012 di London.

Detik yang ditunggu-tunggu rakyat Malaysia untuk ikon sukan negara pulang dengan emas mula tergugat apabila Chong Wei tewas di set pertama dengan 18-21 dalam masa 38 minit.

Dalam pertarungan yang sengit itu, set kedua turut tamat dengan keputusan sama ketika Chong Wei gagal merobek keutuhan Tembok Besar China untuk kali ketiga di pentas akhir.

Chong Wei dan Chen Long telah bertemu 26 kali dalam masa tujuh tahun dengan pemain negara menang 13 kali, lebih dua daripada juara dunia itu.

Chen Long turut mengecewakan Chong Wei dalam dua final Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark 2014 serta di Jakarta, Indonesia tahun lepas. Pingat perak Chong Wei di Copenhagen ditarik balik selepas beliau gagal dalam ujian doping yang menyaksikannya digantung lapan bulan.

Sebelum aksi final di sini, Chong Wei dan Chen Long telah bertemu empat kali dalam tempoh setahun.

Chong Wei muncul pemenang dalam keempat-empat pertemuan itu – Terbuka China 2015, Terbuka Hong Kong 2015, Terbuka Malaysia 2016 dan Kejohanan Asia 2016.

Dalam perlawanan hari ini, Chen Long bermula agresif dengan mendahului 4-0 di set pertama sebelum Chong Wei mengikat kedudukan 4-4, ketika kedua-dua pemain bermula agak berhati-hati.

Pertarungan mata cukup dramatik sehingga kedudukan 14-14 sebelum Chen Long banyak mengutip mata akibat kesilapan Chong Wei khususnya dalam permainan di jaring untuk memberikan kemenangan kepada pemain China itu.

Dalam set kedua pula, Chen Long banyak menggunakan pukulan yang mengelirukan manakala Chong Wei cuba bangkit menyamakan kedudukan 8-8 tetapi jelas pemain China itu cukup liat untuk digugat.

Chen Long memastikan kemenangan dengan 21-18 dalam masa 38 minit untuk meraih pingat emas pertama untuk dirinya, sekali gus menebus kekalahan bekas juara, Lin Dan yang tewas dalam pertarungan pingat gangsa kepada juara remaja dunia 2010, Viktor Axelsen dari Denmark 15-21, 21-10, 21-17.