Malaysia Dateline

Saya rasa berdosa kerana belum dapat ubah nasib petani, kata Salahuddin

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Salahuddin Ayub mengakui bukan mudah baginya untuk menitiskan air mata apatah lagi di depan khalayak.

“Saya lelaki, bukan senang untuk menangis kerana saya juga ada ego.

“Bagaimanapun, saya gagal mengawal kesedihan apabila mengenangkan kesusahan petani tidak berubah selepas sekian lama,” katanya.

Beliau turut menepis dakwaan kononnya tangisannya ketika gimik Majlis Pelancaran Hala Tuju kementerian itu di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Selangor, adalah lakonan dirancang.

“Saya pernah jual ikan, bertani, menanam pokok. Saya buat sungguh. Rintihan surat itu adalah tangisan petani selama 60 tahun, salahkah saya menangis?” soalnya.

Beliau menitiskan air mata ketika membaca surat ditulis petani, Ibas Hamud, 77, atau lebih dikenali sebagai Wak Ibas.

Suara Salahuddin yang tersekat-sekat ketika membaca surat itu, mengundang sedih dalam kalangan hadirin, malah ada yang dilihat turut menitiskan air mata.

Surat berkenaan diserahkan Wak Ibas iaitu wakil petani daripada Pertubuhan Peladang Kawasan Sungai Besar ke tangan menteri itu sendiri.

Walaupun sudah bergelar menteri, Salahuddin berkata, kandungan surat tulisan Wak Ibas itu membawanya mengenang kesusahan hidup pernah dialami sepanjang membesar di Kampung Tanjung Piai, Pontian.

Beliau hanya dimaklumkan perlu membaca surat seorang petani sehari sebelum majlis berkenaan berlangsung.

“Sebagai menteri, saya melihat surat itu dan kandungannya adalah rintihan petani. Selama 35 tahun berkecimpung dalam politik, saya pernah jadi petani di kampung saya di Kampung Tanjung Piai yang juga perkampungan nelayan.

“Itu adalah tangisan hati saya, tekad saya untuk memperjuangkan nasib kelompok petani seperti Wak Ibas supaya dapat mengeluarkan mereka daripada kemiskinan.

“Selagi kita tidak mengeluarkan mereka daripada kemiskinan, bagi saya kita gagal. Saya menteri dapat gaji, kenaikan pangkat tetapi mereka tidak berubah. Mereka tetap miskin dan tergolong dalam B40.

“Itu erti tangisan saya dan selepas sembilan bulan, saya rasa berdosa kerana belum dapat mengubahnya,” katanya dipetik Berita Harian.