Malaysia Dateline

‘Saya sedia lepas jawatan jika Majlis Presiden mahu’

Tun Dr Mahathir Mohamad sedia melepaskan jawatannya sebagai Perdana Menteri serta-merta jika Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) mahu beliau berbuat demikian.

Beliau menjelaskan sebarang isu berkaitan peralihan kuasa akan diputuskan oleh Majlis Presiden PH yang dianggotai empat parti iaitu, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu)), PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH).

“Perkara ini (peralihan kuasa) akan diputuskan apabila empat parti bersama (dalam Majlis Presiden PH) sama ada mereka mahu saya pergi (serah jawatan) atau sebaliknya.

“Apa yang saya tahu, jika mereka mahu saya pergi sekarang, saya akan pergi sekarang,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Forum Integriti Bank Rakyat 2020 seperti dipetik laporan Berita Harian hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof dan Pengerusi Bank Rakyat, Datuk Noripah Kamso.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan beberapa wakil rakyat daripada PKR yang mencadangkan Mei ini sebagai tarikh peralihan kuasa kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli Parlimen, Subang Wong Chen dalam satu forum malam tadi berkata, kesamaran tarikh peralihan kuasa menyebabkan pelabur menangguhkan pelaburan mereka kerana tidak pasti dengan masa depan politik negara.

Beliau turut berpendapat bahawa dengan peralihan kuasa secepat mungkin akan membolehkan Anwar mempunyai lebih masa untuk melancarkan reformasi yang dijanjikan oleh PH.