Malaysia Dateline

Saya tidak mudah putus asa, kata Roelant

Berhadapan banyak kritikan selepas gagal mengemudi skuad hoki lelaki negara ke Sukan Olimpik 2020 Tokyo, Ketua Jurulatih Roelant Oltmans mengisytiharkan beliau tidak akan meninggalkan pasukan itu.

Bekas jurulatih berpengalaman Belanda itu berkata beliau bukannya individu yang melarikan diri daripada tanggungjawab kontrak, biarpun Presiden Konfederasi Hoki Malaysia Datuk Seri Subahan Kamal dilaporkan berkata mahu mengubah struktur kejurulatihan.

Pasukan kebangsaan yang dikenali sebagai “The Malaysian Tigers” berada di ranking ke-11 dunia, hilang peluang terakhir mereka ke Tokyo selepas tumpas dengan agregat 3-9 kepada Great Britain dalam dua perlawanan play-off di Lee Valley Hockey and Tennis Centre, London, hujung minggu lepas.

“Saya dan semua pihak menandatangani kontrak itu, kerana kami mahu mencapai sesuatu. Saya tahu dari banyak tahun, untuk mendapatkan sesuatu daripada satu kumpulan dari sesebuah negara, adalah satu proses panjang, bukan boleh mendapat keputusan dalam tempoh semalaman.

Kami semua percaya kepada potensi tetapi dalam beberapa aspek kami perlu bekerja keras dan juga tidak bernasib baik dalam beberapa keputusan semasa perlawanan, undian dan beberapa keadaan. Masa kini kita ada media sosial, sesiapa pun boleh menulis (mengkritik) apa-apa pun, biarkan mereka buat apa yang mereka hendak,”katanya kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini, selepas tiba dari London.

Beliau berkata:”Saya hanya boleh cakap, apa yang saya lihat pada pemain adalah mereka berupaya mendapat keputusan yang lebih baik daripada ini. Saya sudah menulis rancangan A dan B, apa akan berlaku jika kami layak atau sebaliknya, jadi itu adalah antara yang kami telah bincangkan dengan KHM (Konfederasi Hoki Malaysia) dan lembaga pengarah.”

Jurulatih berusia 65 tahun itu yang telah mengecapi kejayaan Piala Dunia bersama kedua-dua pasukan lelaki dan wanita Belanda, pingat emas Olimpik bersama pasukan lelaki selain melatih pasukan India dan Pakistan, diberikan kontrak selama dua tahun sehingga Oktober 2020.

Tugasan utama beliau ialah membawa Malaysian Tigers kembali ke Olimpik, selepas pasukan itu terlepas peluang keemasan layak sebagai Juara Asia, tewas dengan pukulan penalti kepada Jepun dalam final Piala Asia 2018, kerana hanya pemenang pingat emas akan layak sebagai juara benua.

Kali terakhir Malaysia bertanding ialah di Sukan Olimpik Sydney 2000.

Apabila ditanya kekurangan anak buahnya, Roelant berkata sifat tahan lasak dalam perlawanan selain tidak berkeupayaan untuk menghasilkan serangan yang lebih berkesan tanpa ragu dan tersusun di dalam kawasan 23 meter lawan.

“Anak buah saya bermain habis-habisan, kami bermain dengan baik dari 23 ke 23 tetapi dalam kawasan 23 meter, saya boleh katakan pasukan Britain lebih berkesan daripada kami. Kami mencipta banyak peluang, lebih daripada Britain, itulah aspek yang kami perlu tekankan,” katanya.

Roelant juga berharap Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) akan mewujudkan satu platform alternatif untuk negara-negara yang tidak terlibat dalam Liga Profesional untuk mengurangkan jurang bermain dalam perlawanan peringkat tinggi.– BERNAMA