Malaysia Dateline

pakatan Harapan sedang meneliti cadangan logo yang akan digunakan gabungan itu pada pilihan raya umum ke-14

Sebanyak 317 logo PH sudah diterima akan diumumkan minggu depan

Sebanyak 317 cadangan logo Pakatan Harapan telah diterima oleh Majlis Media Pakatan Harapan sehingga jam 11 pagi ini.

Fahmi FadzilMenurut Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil cadangan logo itu telah diterima daripada segenap lapisan masyarakat sejak penyertaan di buka pada Jumaat lalu dan berakhir hari ini.

“Selepas ini proses pemilihan akan berlaku dan dalam beberapa hari lagi kami akan membuat pengumuman mengenainya.

“Ini perkara cukup memberangsangkan dengan sokongan moral kepada Pakatan Harapan yang dinyatakan secara terus terang oleh orang ramai,” ujarnya yang turut hadir dalam mesyuarat Majlis Sekretariat Pakatan Harapan yang diadakan di Petaling Jaya hari ini.

Ditanya kemunginan Pakatan Harapan akan memberikan habuan kepada cadangan logo yang terpilih, Fahmi berkata buat masa ini ia tidak lagi dibincangkan.

Sebelum ini logo Pakatan Harapan mendapat kecaman penyokong parti-parti dalam gabungan itu berikutan tersiarnya tiga contoh logo yang disiarkan di laman facebook Rafizi Ramli yang dianggap tidak menepati konsep, tiada kreativiti dan tidak mengambarkaan perjuangan Pakatan Harapan.

Ditanya sama ada tiga logo awal itu sengaja dipaparkan untuk mendapatkan respon penyokong Pakatan Harapan, Fahmi berkata,” logo-logo itu cadangan untuk mendapatkan pandangan daripada orang ramai. Kalau ada yang kata ia gimik maka gimiklah.

“Logo yang dipaparkan itu belum lagi muktamad.

“Sebenarnya usaha selari itu dilakukan daripada cadangan parti dan cadangan daripada orang ramai. Memang niatnya untuk mendapat pandangan orang ramai,” ujarnya menjelaskaan dakwaan sesetengah pihak kononnya paparan  tiga logo itu hanya sebagai gimik.