Malaysia Dateline

Sebelum buat laporan polis, SKMM siasat pemilik FB sebar foto wanita beri wang

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang melakukan siasatan bagi mengenalpasti pemegang akaun Facebook dan individu yang terlibat dalam gambar pemberian duit yang dikatakan oleh jentera parti politik di dalam media sosial.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Eddin Syazlee Shith berkata, siasatan dilakukan dahulu oleh SKMM sebelum tindakan lanjut termasuklah laporan polis dibuat.

“Setakat ini belum ada pihak mengaku bertanggungjawab, mungkin kadang-kadang diada-adakan bukan seperti tafsiran sebenar apa yang berlaku di dalam gambar itu.

“Bagi sedikit masa kita tunggu sampai dapat maklumat yang tepat baru kita akan terangkan keadaan sebenar,” katanya selepas melawat Bilik Gerakan PH Felda Sungai Koyan 3 di Lipis hari ini.

Terdahulu, Pemuda Umno mempersoal foto seorang wanita mengagihkan wang kepada beberapa pemuda yang tular dalam media sosial hari ini.

Gambar tersebut yang dipercayai dirakam ketika Pakatan Harapan (PH) berkempen bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands memberi gambaran seolah-olah wujud elemen politik wang dalam kempen pakatan itu.

Sehubungan itu, Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki mendesak Suruhanjaya pilihan Raya (SPR) supaya menyiasat segera perkara tersebut.