Malaysia Dateline

Selangor paling tinggi, adakah paling teruk?

Benarkah Kes COVID-19 di Selangor paling tinggi?

Sejak gelombang pertama COVID-19 melanda negara dan sehinggalah gelombang ketiga ketika ini, Selangor antara negeri yang sering merekodkan kes harian yang tertinggi. Mengapa perkara ini terjadi? Mari kita kaji bersama.

Menurut data perangkaan bagi suku pertama 2020, kadar kependudukan negeri Selangor adalah yang tertinggi iaitu 6.5 juta atau merangkumi 20% kependudukan keseluruhan negara.

Selain itu, purata kepadatan penduduk bagi negeri Selangor adalah sekitar 821 orang bagi sekilometer persegi.
Tiga daerah bilangan penduduk paling tinggi iaitu Petaling (2.19 juta), Ulu Langat (1.39 juta) dan Klang (1.04 juta).

Terdapat sebanyak 1.93 juta kediaman seluruh Selangor dan seramai 3.59 juta tenaga buruh dan 3.49 juta penduduk bekerja di negeri ini.

Selain itu, Selangor juga dikenali sebagai The Golden State of Malaysia, di mana menyumbang lebih 25 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia.

Ia juga salah sebuah negeri perindustrian terbesar di mana operasi kilang-kilang mega tertumpu di negeri ini.

Apabila menyebut negeri industri dan perkilangan, sudah tentu jumlah pekerjanya termasuk pekerja asing juga adalah sangat ramai.

Data-data ini sangat signifikan bagi mereka yang melihat peluang ekonomi. Namun dari sudut yang lain, dari data-data ini sahaja kita sudah boleh membayangkan suasana hiruk pikuk kehidupan seharian masyarakat di negeri ini.

Jadi, apa kaitan data-data ini dengan kes harian COVID-19 di Selangor ketika ini?

a) Pergerakan sosial penduduk yang tinggi memudahkan penularan jangkitan.

Selangor berjaya menyekat penularan jangkitan pada gelombang pertama, namun belum berjaya untuk gelombang kedua dan ketiga.

Mengapa? Kerana PKP pertama adalah ‘total lockdown’ di mana semua sektor sosial dan ekonomi ditutup kecuali sektor perlu sahaja.

Namun pada PKP kedua dan ketiga kerajaan melonggarkan sektor sosial dan membenarkan sektor ekonomi beroperasi sepenuhnya.

Dengan pergerakan sosial yang tinggi, sudah tentu Selangor adalah negeri paling berisiko.

b) Jumlah pekerja asing yang tinggi juga menjadi faktor mengapa penularan di negeri ini begitu cepat.

Masih ingat kes kilang Top Glove? Ini kerana faktor kediaman pekerja warga asing yang kebanyakannya padat dan tidak mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 atau dikenali sebagai Akta 446.

Bayangkan ada yang tinggal lebih 25 orang dalam satu rumah pada satu-satu masa yang diduduki pula secara bergilir mengikut shif.

Jika seorang sahaja positif COVID-19, sudah tentu kadar penularannya sangat cepat.

Namun, kedua-dua perkara ini iaitu Pelaksanaan PKP (Akta 342) dan Akta 446 adalah di bawah bidang kuasa kerajaan Persekutuan. Kerajaan negeri tidak mempunyai apa-apa kuasa untuk merubahnya.

Selain itu, kes harian yang tinggi ini juga disebabkan langkah proaktif kerajaan negeri melaksanakan ujian saringan bersasar kepada rakyat Selangor walaupun ianya adalah tugas kerajaan Persekutuan.

Semakin ramai disaring, lebih banyak kes akan dikesan. Langkah ini akan membantu mempercepatkan proses menyekat penularan wabak ini.

Ia ditambah pula dengan kadar vaksinasi di negeri ini yang dikatakan agak perlahan.

Menurut data yang dikeluarkan kerajaan negeri menunjukkan Selangor hanya mengimunisasi 3.6% daripada populasinya untuk satu dos vaksin iaitu 9 kali lebih perlahan daripada negara tetangga kita di Singapura iaitu 32.5%.

Persoalannya, adakah kes di Selangor benar-benar tertinggi? Mari lihat fakta-fakta lebih menarik ini:

a) Walaupun kes harian Selangor tertinggi, namun kadar kebolehjangkitan (Rt) di negeri ini adalah sentiasa lebih rendah berbanding kadar nasional dan beberapa negeri lain.

Malah data terbaru Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada 18 Mei 2021 menunjukkan Rt Selangor adalah 1.14 iaitu lebih rendah berbanding ENAM negeri iaitu Pahang (1.26), Kedah (1.24), Perak (1.22), Terengganu (1.22), Putrajaya (1.16) dan Negeri Sembilan (1.16).

b) Selain itu, data KKM juga menunjukkan dari 17 sehingga 30 April 2021 secara keseluruhan Selangor berada di tempat keempat dari segi kadar kes bagi setiap 100,000 penduduk.

Paling tinggi adalah Kelantan diikuti Sarawak dan Kuala Lumpur.

c) Kadar kematian bagi setiap 1,000,000 penduk, data KKM menunjukkan negeri Selangor berada di tempat keempat iaitu lebih rendah berbanding Sabah (pertama), Kuala Lumpur (kedua) dan Sarawak (ketiga).

Kesimpulannya, walaupun kes harian di Selangor tinggi namun kadar kebolehjangkitannya adalah lebih rendah dan terkawal berbanding beberapa negeri lain.

Ini dipacu oleh kerja keras Task Force COVID-19 Kerajaan Negeri Selangor yang berterusan melaksanakan saringan bersasar bagi membuat pengesanan awal seterusnya memutuskan rantaian penularan jangkitan wabak ini.

Apa yang lebih penting Kerajaan Persekutuan bersama Kerajaan Negeri perlu bekerjasama dalam usaha ini dengan meningkatkan keupayaan pengujian dan pengesanan kontak secara besar-besaran serta melakukan
isolasi segera terhadap individu positif COVID-19.

Pada masa yang sama, program vaksinasi perlu dilaksanakan pada skala lebih besar dengan memberi tumpuan khusus kepada negeri ‘hot spot’ ini.