Malaysia Dateline

Selepas 16 pekerja positif Covid-19, Datai Langkawi tutup 10 hari

Sebuah hotel terkemuka di Teluk Datai, Langkawi ditutup sementara selepas 16 kes positif jangkitan Covid-19 dikesan dalam kalangan pekerjanya.

Dalam satu kenyataan, Datai Langkawi menjangkakan penutupan operasinya untuk tempoh sekurang-kurangnya 10 hari bermula hari ini.

Jelasnya, semua individu yang dikesan positif Covid-19 telah diasingkan dan dikuarantinkan, manakala pembersihan dan sanitasi terperinci akan dilaksanakan di resort itu.

Datai Langkawi berkata, ketika ujian rawak biasa terhadap ahli pasukan menjangkaui peraturan rasmi kerajaan bagi memastikan keselamatan tetamu dan kakitangan, pihaknya mendapati sejumlah kes positif dikesan dan individu terbabit telah diasingkan segera.

“Semua kontak rapat sehingga kepada kontrak peringkat menengah telah dikesan dan, kami juga telah melaksanakan ujian susulan ke atas ahli pasukan lain secara rawak.

“Ketika siasatan terperinci dan teliti, kes-kes positif berikutnya telah disahkan. Pihak pengurusan resort segera mengaktifkan kuarantin.

“Menjangkaui protokol yang ditetapkan dan atas kewaspadaan serta keprihatinan terhadap terhadap kesejahteraan tetamu dan pekerja, pihak pengurusan resort juga telah melaksanakan prosedur penutupan sementara,” katanya.

Selain itu, pusat peranginan yang terletak di hujung barat laut Pulau Langkawi itu turut memohon maaf diatas kesulitan yang dialami tetamu.

“Bagi sebarang tempahan sedia ada untuk tarikh penginapan termasuk dalam tempoh penutupan sementara, pihak resort menawarkan pertukaran tarikh atau pembatalan percuma tanpa penalti dan bayaran balik penuh.

“Semua tetamu yang terbabit akan dihubungi terus untuk pilihan alternatif,” kata Datai Langkawi lagi.