Malaysia Dateline

Selepas Fashion Week, kali ini tunjuk ‘body’ pula Kerajaan Pas Kedah dikecam

Sebelum ini kerajaan Pas Kedah telah dikecam orang ramai hebat dikatakan membenarkan pertunjukan Fashion Week dan pada kali ini pertandingan tunjuk ‘body’ pula diadakan di negeri itu.

Penganjuran Mr Malaysia 2022 yang berlangsung di Hotel Grand Alora, Alor Setar, Kedah telah mengejutkan apabila pertunjukan itu bukan melibatkan peserta lelaki sahaja bahkan ada peserta dalam kalangan wanita.

Di mana Best Poser telah dimenangi oleh Atlet Bina Badan Wanita dari Sabah iaitu Junaidah Ahmad, beliau juga menjuarai kategori Bina Badan Wanita.

Champ of Champs Mr Malaysia 2022 dimenangi oleh Atlet Bina Badan dari ATM iaitu Zainal Arif bin Zainal Ariffin. Beliau juga menjuarai kategori Bina Badan Light Middleweight, dipetik TegapTv Malaysia.

Penganjuran itu telah menerima kritikan hebat dalam kalangan netizen yang menyifatkan kerajaan Pas Kedah sudah semakin ‘berani’ dengan membenarkan program seperti ini diadakan yang sah-sah ia adalah haram.

“Hari tu Kedah Fashion Show. Kali ni bina badan pulak. Kedah semakin berani….eh maju!” komen Khairul Aime Mohd Termizi.

“Terbaik la Kedah Darul Amran mcm mcm ado..show pondan ada..show pengkit ada..bestttt rasa nak pindah sana..,” kata Farah Batrisya.

“Mereka semakin berahi!” komen Ahmad Zhafri Md Noor.

“Hebat negeri lebai,” kata Zulfadly Ruslan di Facebook TegapTV.

Tidak kurang juga ada yang ‘menganjing’ bahawa program itu bukan berlaku di negeri Kedah yang ditadbir oleh Pas kononya kerajaan Islam.

“Ni bukan kt KEDAH Malaysia la..ni KEDAH lg satu.. Kedah Australia..apa la tu pn x tau..kata merdeka lama dah,” komen Ahmad Firdaus.

“xjauh mana dari pejabat sanusi… dlm 5km ja grand alora tu..,” komen seorang lagi netizen yang tinggal di Baling.

“Fuhhh pas kat sana buat apa?? Bende mcm ni tak lak bising eh..,”komen Danial Jalil.

Di Facebook TegapTv turut memaklummkan Juara Keseluruhan Negeri atau Pasukan dimenangi oleh Team Angkatan Tentera Malaysia dengan pungutan markah sebanyak 135 mata.

Difahamkan program Kejohanan Mr Malaysia kali ke-51 tahun ini dianjurkan Persatuan Bina Badan Kedah dan dijangka akan diadakan lagi pada tahun 2023 bagaimanapun akan tunggu dan lihat negeri mana pula yang akan menjadi tuan rumah pada kejohanan akan datang.

Awal Ogos lalu, orang ramai mengecam kerajaan negeri Kedah gara-gara penganjuran Minggu Fesyen Kedah atau Kedah Fashion Week 2022 (KFW22) selama 3 hari yang turut menampilkan model tayang dada tersembul.

Susulan tersebar gambar model yang nampak macam wanita memakai sut potongan formal serba hijau yang merupakan warna parti Pas tanpa coli sekaligus menampakkan bahagian dadanya.

Bagaimanapun pertunjukkan itu disahkan melibatkan perserta dalam kalangan pondan.

Baca juga: ‘Sabarlah Kiky, teruskan hidupmu, carilah yang baru’

Baca juga: “Saya perjuangkan ini untuk diri sendiri dan anak-anak” – Puteri Sarah lega kes berjalan lancar