Malaysia Dateline

Teresa Kok

Selepas Kit Siang, Teresa pula pujuk Pas berdamai

Naib Pengerusi DAP, Teresa Kok hari ini menyarankan agar Pas tidak terus dibuai emosi sehingga mengetepikan agenda yang lebih penting, iaitu menyelamatkan Malaysia.

“Soal perasaan, tidak kira sepahit manapun, tidak wajar menjadi penghalang kepada agenda yang lebih besar, iaitu kepentingan negara dan rakyat.

“Seperti Pakatan Harapan dan parti Bersatu, Pas juga perlu menyelamatkan Malaysia dari terus menjadi kleptokrasi global atau lebih teruk lagi, sebuah negara gagal,” ujarnya seperti dipetik Roketkini.

Ahli Parlimen Seputeh itu berkata, kesudian Kit Siang untuk berdamai dengan Pas walaupun Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pernah mengingkari perjanjian antara mereka semasa Pakatan Rakyat dulu adalah semata-mata demi kepentingan rakyat.

“Tak dinafikan apabila Hadi Awang gagal mematuhi Dasar Bersama Pakatan Rakyat dulu dan menyebabkan Pakatan berpecah, ia mengecewakan kita dan semua penyokong parti pembangkang.

“Tapi, tidak kiralah sekecewa mana pun DAP dengan Hadi Awang, semua parti pembangkang mesti bersatu,” katanya.

Semalam Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dipetik berkata, parti itu bersedia menghulurkan salam perdamaian dengan Pas jika parti itu berkongsi komitmen sama dalam memerangi kleptokrasi.

Baginya, sebarang perbezaan pendapat tidak patut menghalang penyatuan semua parti pembangkang tanpa mengira kaum dan agama dalam menewaskan kerajaan rasuah.