Malaysia Dateline

Selepas ‘Menteri belatuk’ pergi Turki, harga sawit naik melonjak

Enggan mengakui Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali ingkar perintah kuarantin wajib selepas pulang dari luar negara, Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin mendakwa harga minyak sawit di pasaran melonjak naik selepas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu pulang dari Turki.

Dalam ucapannya di Muktamar Dewan Ulama Pas Perak, 29 Ogos lalu, Hashim berkata, Khairuddin telah mengadakan rundingan dengan Turki selama empat hari bagi tujuan meningkatkan pasaran eksport minyak sawit ke negara pengimport baharu kepada komoditi itu.

“Apabila dilihat pada natijah apa yang dibuat oleh menteri ini (Khairuddin) banyak yang tidak tahu.

“Saya pun dapat maklumat dalam sehari, dua ini. Sebelum ini minyak kelapa sawit kita dihantar ke Turki dan melalui Turki sebanyak 700,000 tan (metrik) setahun.

“Dr Khairuddin Takiri pergi sana empat hari berunding, dapat mengadakan perjanjian MoU (Memorandum Persefahaman) tambah lagi 300,000 tan setahun menjadikan 1 juta tan setahun,” katanya.

Hashim yang juga bekas Ahli Parlimen Arau pada Pilihan Raya Kecil 1998 bagaimanapun mengakui dirinya bukan ahli ekonomi.

“Mungkin ini bab ekonomi saya tidak faham. Saya bukan ahli ekonomi tapi tidak pernah tidak makan.

“Selepas dia (Khairuddin) pergi (Turki), harga kelapa sawit melonjak daripada kepada 180 kepada 230 atau 250. Wallahualam. Ertinya dia bawa satu benda yang baik,” katanya.

Sehubungan itu, Hashim mengibaratkan Khairuddin yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus sebagai burung belatuk kepada rakyat Malaysia.

“Kalau usaha burung hud-hud, berita yang disampaikannya itu membawa sebuah negara termasuk raja peluk Islam, maka di sini puak-puak itu suruh letak jawatan.

“Orang yang berjasa. Hud-hud ini, Dr Khairuddin itu belatuk kepada rakyat Malaysia.

“Kelapa sawit naik harga bukan untuk orang Melayu saja, (tapi) untuk semua rakyat, untuk ekonomi negara,” tambah bapa kepada anak yang tahun lalu gempar membeli kereta mewah jenis Porsche Cayman itu.