Malaysia Dateline

Nurul Izzah bersama pimpinan PKR PPinang semasa pelancaran jentera pilihanraya PKR Negeri PPinang di Ptg Pauh semalam

Selepas Pas, kini PKR lancar jentera Permatang Pauh, yakin menang

Selepas Pas melancarkan jenteranya untuk merampas Permatang Pauh, PKR pula melancarkan jenteranya dan yakin akan mempertahankan kerusi parlimen itu dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar  ketika bercakap kepada media selepas melancarkan jentera pilihan raya PKR Negeri Pulau Pinang di Yayasan Aman, Penanti, semalam berkata, pihaknya yakin akan menang di situ.

Nurul Izzah semasa berucap di Yayasan Aman semalam Menurut beliau lagi, Parlimen Permatang Pauh mempunyai sifat sentimentalnya yang tersendiri termasuklah pengundi yang telah memberikan mandat dan sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Dalam politik semua yang bertanding inginkan kemenangan dan menjadi wakil rakyat.

“Sehubungan itu kita tidak ingin zahirkan provokasi kepada mana-mana pihak ataupun golongan.

“Kemenangan adalah suatu amanah dan tanggungjawab yang harus dipikul bagi memperjuangkan nasib rakyat,” jelasnya lagi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai turut berkata, kerendahan diri, ketinggian akal adalah suatu yang amat penting dalam merencanakan setiap tindakan.

Justeru, tegasnya, PKR akan tetap mempertahankan kerusi-kerusi yang ada termasuklah kerusi yang dimenangi dalam Parlimen Permatang Pauh.

“Apa yang kita perlukan ialah berjuang bagi menentang rasuah dan kleptokrasi Najib dan parti Umno-BN.

“Nasib rakyat menjadi keutamaan untuk diberi pembelaan.

“Perjuangan bagi menentang amalan korup dan penyelewengan yang begitu ketara dalam kepimpinan Umno dan BN adalah agenda utama yang kita akan terus perjuangkan sehinggalah berjaya menenangi pilihan raya yang akan datang

Sebelum ini Pas kawasan Permatang Pauh telah pun melancarkan jentera pilihan raya mereka dan berhasrat untuk bertanding kerusi tersebut.

Sejarah juga telah membuktikan bahawa Pas hanya mampu menang satu kerusi Dun sahaja yang menjadi kerusi tradisi mereka di Dun Permatang Pasir.

Walaupun rekod menunjukkan Pas bertanding di enam buah kerusi Dun pada tahun 2013 yang lalu, mereka tetap hanya mampu menang satu kerusi tunggal tersebut semasa bersama Pakatan Rakyat.

Adalah difahamkan nasib mereka akan lebih parah apabila tidak bersama dengan gabungan pembangkang menjelang pilihan raya umum ke 14 yang akan datang.

Manakala calon mereka bagi kerusi Dun Sg Acheh, Yusni Mat Piah turut hilang deposit dalam pertandingan tiga penjuru dalam pilihan raya umum ke 13 yang lalu.