Malaysia Dateline

Semua 11 MP AMANAH tolak Belanjawan 2021, kata Salahudin

Timbalan Presiden AMANAH, Datuk Seri Salahuddin Ayub hari ini menegaskan bahawa 11 Ahli Parlimen Parti Amanah Negara (AMANAH) menolak belanjawan yang dibentangkan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menurutnya terdapat kekecohan apabila undi berbelah bahagi yang dicadangkan oleh Speaker Dewan Rakyat hanya mendapat sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen dari AMANAH dan kumpulan Tun Dr Mahathir Mohammad.

Katanya ketika dihubungi, beliau menyatakan sokongan untuk mengadakan undi berbelah bahagi memerlukan sekurang-kurang 15 Ahli Parlimen untuk melaksanakan undian tersebut namun sokongan hanya berjaya diperolehi oleh pembangkang sebanyak 13 sokongan sahaja.

“Terdapat kekeliruan dalam cadangan yang disuarakan oleh Speaker Dewan Rakyat dan perkara itu telah dicadangkan oleh Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

“Berlakunya kekeliruan di situ kerana kesediaan tidak terlahir dan akhirnya hanya 13 Ahli Parlimen dari pembangkang yang berdiri memberikan sokongan kepada cadangan dari Mahfuz tadi.

“Namun walau bagaimanapun saya menegaskan Parti AMANAH mengambil prinsip menolak belanjawan tersebut secara ‘total’,” katanya ketika dihubungi.

Beliau yang merupakan Ahli Parlimen Pulai turut menyatakan pendirian dan prinsip Parti AMANAH idak berubah dalam belanjawan kali ini.

“Saya tegaskan di sini, AMANAH (parti) menolak belanjawan yang dibentangkan kerana terdapat beberapa kelompongan yang perlu diperbaiki namun tidak dibaiki.

“AMANAH tetap tegas dengan pendirian sejak dari awal lagi dengan menyatakan penolakan tersebut tanpa ada sebarang prejudis dan ‘demand’ demi untuk kesepakatan dalam mengembalikan semula mandat rakyat,” katanya lagi.