Malaysia Dateline

Semua akan hilang kerana politik dan berpolitik

Politik dan bermain politik (politicking) adalah merupakan definisi agak mudah sehingga sering digunakan secara longgar.

Politik adalah cara kehidupan sekumpulan manusia membuat keputusan, membuat perjanjian antara kumpulan supaya mereka dapat hidup bersama dalam kumpulan seperti suku, kaum, bandar, atau negara.

Ahli politik, dan sekutunya, boleh berkumpul bersama untuk membentuk pemerintahan.

Dalam kumpulan besar, seperti negara, beberapa orang mungkin menghabiskan banyak masa mereka untuk membuat perjanjian seperti itu.

Mereka yang terlibat dalam urusan ini dipanggil ahli politik.

Dalam kehidupan seharian, istilah “politik” merujuk pada cara negara diperintah, dan cara-cara pemerintah membuat peraturan dan undang-undang.

Politik juga dapat dilihat dalam kelompok lain, seperti di institusi, kelab, sekolah, dan tempat ibadat.

Dan ketika diperhalusi dalam penggunaan dan aplikasinya, ia sering disebut berpolitik atau bermain politik (aktiviti yang ditujukan untuk memperoleh kekuatan dan pengaruh, mencapai tujuan seseorang, dan lain-lain).

Tetapi pertama, politik adalah mengenai kemenangan dan penggunaan kuasa untuk mentadbir masyarakat.

Kedua, politik adalah kepercayaan seseorang tentang bagaimana sebuah negara atau sebuah negara harus ditadbir.

Dan ketiga, kajian mengenai seni pemerintahan atau pemerintahan negara; itu bermaksud pentadbiran urusan negara.

Secara komprehensif, ini adalah mengenai seberapa baik sebuah negara harus ditadbir dan sehingga penilaian diri muncul, seseorang tertentu akan menganggap dirinya sebagai orang terbaik untuk mendapatkan posisi memerintah, dan mereka akan berkempen dan berpolitik.

Definisi politik yang ketiga adalah lebih banyak teori; di mana individu meneruskan pembelajaran kelas mengenai subjek yang disebut sains politik.

Kalau difikirkan, beberapa ramaikah pemimpin Malaysia yang lulus dalam subjek ini dan menjadi ahli akademik di IPT di rantau ini sejak sekian lama.

Mereka mungkin calon yang berpotensi tetapi tidak pada dasarnya ahli politik yang baik kerana aspek politik yang merangkumi politik.

Politik bukanlah mengenai berapa banyak yang anda tahu; tetapi mengenai “siapa yang anda kenali” dan itulah punca penyakit yang dikenali sebagai rasuah. Ini didasarkan pada “darah lebih penting (tebal) daripada air”.

Apabila pengertian itu diterapkan, ia menjadi munasabah dan menjadikan negara dan warganya tersekat menikmati dasar yang baik dan kondusif untuk pembangunan di semua sektor sampai tahap tertentu.

Kerana ia berkaitan dengan keberadaan (wang dan harta), mereka yang tidak bijak pun boleh bertanding selagi beliau mempunyai modal.

Lagi berada kedudukan seseorang calon , lagi besarlah peluang untuk memenangi kerusi jawatan.

Berupaya melancarkan, mengadakan majlis yang besar dan mewah sudah menjadi seolah suatu kemestian.

Batasan yang ditetapkan oleh pemerintah untuk tujuan berkempen hanyalah setitik air di lautan yang luas dan tidak perlu dikesalkan, ketika berbicara mengenai politik.

Siapa yang harus dipersalahkan kerana limpahan pemborosan sedemikian; mungkin juga kerana sistem dan mereka yang berkemampuan.

Hakikatnya, untuk memenangi perang politik, tidak semestinya mengetahui politik atau mempunyai sesuatu yang perlu difahami; ini adalah tentang seberapa banyak yang dapat diakses dengan mudah dari segi wang dan bahan yang dapat digunakan untuk meyakinkan atau membingungkan, (apa pun keadaannya), para pemilih, untuk mendapatkan tempat dan kedudukan selama empat atau lima tahun.

Bagi bakal YB yang akan habis tempoh mereka , dan menjadi rakyat biasa, tentunya kelihatan seperti perjalanan mudah kerana mereka mempunyai dan memperolehi faedah yang menguntungkan selama ini, tetapi , jangan membuang semua faedah anda dalam satu bakul, kerana jika anda tewas dalam perlumbaan berikutnya, anda turut akan kempunan jika tidak berhati-hati dan berjaga-jaga.

Ia bukanlah pembunuhan watak, atau kutukan yang dapat dibicarakan, tetapi beberapa perkara untuk difikirkan dan ada di antara kita yang bebas dari tekanan untuk memberi amaran kepada orang lain tentang bahaya di masa depan, ini adalah peringatan.

Bagaimanapun, peringatan bukanlah undang-undang, dan juga fakta antara hidup dan mati jika tidak diperlukan.

Sebaliknya ia adalah petunjuk pencegahan sebelum seseorang melintasi jambatan.

Ada yang mengatakan dan menganggapnya bukan urusan kita tetapi Malaysia adalah sebuah negara kecil, dan apa sahaja yang boleh mempengaruhi satu negara, boleh mempengaruhi semua orang.

Bagi yang berminat dan yang berhasrat, anda harus berfikir dengan teliti, anda akan “melompat dari kuali ke dalam api”, bak kata pepatah.

Ada yang telah bertahun-tahun berkhidmat di sektor awam atau sektor swasta dan menantikan beberapa insentif yang murah hati untuk perkhidmatan yang lama dan berdedikasi.

Tetapi itu mungkin semua akan hilang kerana politik dan berpolitik.

Namun, kebebasan menuntut; pilih yang terbaik, agar tidak menyesal pada tahun mendatang.

Dalam mana-mana pemilihan, hanya satu dari banyak yang dapat memenangi satu kerusi dan kawasan yang diberikan. Itu adalah pengetahuan umum yang munasabah.