Malaysia Dateline

Semua pimpinan Umno Sabah keluar parti kecuali Musa dan Bung Mokhtar

Pengisytiharan  besar-besaran pemimpin Umno Sabah keluar parti diumumkan hari ini

Sembilan daripada 10 Adun, empat daripada lima orang Ahli Parlimen dan sebahagian besar jawatankuasa perhubungan Umno Negeri Sabah mengumumkan keputusan mereka untuk meninggalkan parti hari ini.

Satu-satunya wakil rakyat yang tinggal adalah bekas Ketua Menteri dan Adun Sungai Sibuga Tan Sri Musa Aman dan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin.

Seramai 21 daripada 25 ketua bahagiannya juga meninggalkan dua Ahli Majlis Tertinggi  Umno Tan Sri Pandikar Amin dan Datuk Seri Salleh Said Keruak dan Senator Datuk Ghani Yassin dan Datuk John Ambrose.

Desas-desus sebelum ini empat anggota Parlimen dari Kudat Abd Rahim Bakri, Ahli Parlimen Beaufort Azizah Mohd Dun, Ahli Parlimen Libaran Zakaria Mohd Edris dan Ahli Parlimen Beluran Ronald Kiandee  hari ini, keluar parti.

Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Datuk Hajiji Noor berkata mereka kecewa dengan kelangsungan dan arah tuju politik yang tidak jelas dari kepimpinan pusat.

“Terdapat konflik yang bertentangan megenai hala tuju, bergantung kepada siapa yang anda ingin tujukan kepada kepimpinan,” katanya.

“Ahli Parlimen Sipitang Hafez Yamani Musa juga telah menyatakan niatnya untuk pergi,” kata Hajiji.

Tonton video: Di sini