Malaysia Dateline

Sepanyol atasi China kematian Covid -19

Sepanyol kini telah melepasi China dalam bilangan kematiannya akibat pandemik Covid-19. Tally kerajaan terbaru meletakkan jumlah kematian pada 3,434.

Kementerian Kesihatan Sepanyol berkata ia telah mendaftarkan 738 kematian baru coronavirus pada hari Selasa.

Jumlah keseluruhan kes di negara Eropah selatan meningkat kepada 47,610, daripada 39,673 sehari sebelumnya.

Terdapat 3,281 kematian coronavirus di tanah besar China setakat ini, menurut statistik rasmi.

Negara China, di mana wabak global bermula, telah berjaya menghentikan wabak Covid-19 dengan langkah kuarantin yang ketat. Walaupun begitu, ia masih menerima beberapa kes-kes baru wabak tersebut, kata pihak berkuasa.

Sementara itu, Sepanyol bukan satu-satunya negara Eropah yang mengatasi China dalam statistik kematian Covid-19. Jumlah kematian di Itali melampaui China minggu lalu. Ia mempunyai 6,820 kematian yang dilaporkan setakat ini.

4,191 kes baru di Jerman, 36 kematian baru

Jumlah kes Covid-19 di Jerman telah meningkat kepada 31,554 sejak Selasa, demikian laporan Institut Robert Koch.

Dengan 36 pesakit yang menghidap penyakit ini telah meninggal, jumlah kematian di negara ini kini mencapai 149 orang.

Minggu ini, negara Eropah mengenakan sekatan baru untuk memperlahankan penyebaran coronavirus, termasuk larangan pengumpulan lebih daripada dua orang.

Canselor Angela Merkel adalah antara mereka yang sedang menjalani kuarantin diri selepas beliau pernah ‘contact’ dengan doktor yang positif Covid-19. Ujian pertamanya adalah negatif, kerajaan mengumumkan pada hari Isnin yang lalu.

Jumlah kes Covid-19 di seluruh dunia melebihi 400,000, dengan lebih dari 18,000 kematian dicatatkan, menurut laporan data Global Johns Hopkins University.

Jerman mempunyai bilangan kes disahkan yang agak tinggi tetapi beberapa kematian berbanding dengan negara lain, dengan kadar kematian sekitar 0.4 peratus.

China, Itali, Sepanyol, dan Iran antara negara yang paling teruk terjejas, tetapi Beijing kini telah membuka semula bandar-bandar yang dikuarantin kerana mereka berjaya melawan wabak virus tersebut.