Malaysia Dateline

Mohd Hamka atau Mat Deka menyerahkan borang keahlian Amanah keapda Naib Presiden Amanah Hasanuddin Mohd Yunus

Sertai Amanah selepas 40 tahun bersama Pas

Mat Deka melipat bendera Pas sambil dibantu Ketua Pemuda Amanah Kuala Kangsar Hasnul Zulkarnain sebagai gimik berakhirnya sokongan terhadap parti yang disertai sejak 40 tahun lalu

Selepas lebih 40 tahun bersama Pas, seorang ahli tegar parti itu mengambil keputusan menyertai Parti Amanah Negara (Amanah).

Mohd Hamka bersama 41 orang yang lain menyerahkan borang keahlian kepada Naib Presiden Amanah, Hasanuddin Mohd Yunus dalam satu majlis di Kampung Jelian, Manong, Kuala Kangsar hari ini.

Untuk rekod, Kampung Jeliang adalah antara cawangan Pas Kawasan Kuala Kangsar yang paling lama ditubuhkan dan sangat aktif.

Mohd Hamka yang lebih dikenali sebagai Mat Deka oleh penduduk setempat adalah penggerak utama Pas dan telah menjadi ahli parti itu sejak tahun 1977.

Tindak-tanduk dan pendekatan Pas sejak kebelakangan ini katanya, antara faktor pendorong kepada beliau dan rakan-rakannya untuk keluar daripada parti yang telah lama didukung itu.

Lebih mengecewakan beliau apabila Pas mengambil keputusan membatalkan kerjasama politik dengan PKR dan sebelum itu menguburkan pakatan Rakyat yang diberi mandat oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Mat Deka berkata, beliau mengambil keputusan menyertai Amanah setelah melihat kesungguhan parti itu untuk menumbangkan BN seperti yang dididik oleh Pas sejak sekian lama.

Katanya lagi, kebersamaan Amanah dalam gabungan besar Pakatan Harapan turut menjadi faktor kepada beliau dan rakan-rakannya menyertai parti baharu itu yang turut bertunjangkan Islam itu.

Dalam Majlis Kenduri Rakyat anjuran Amanah Kuala Kangsar itu, Mat Deka telah melipat bendera Pas sebagai gimik berakhirnya kebersamaan beliau dengan parti Islam itu.

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi; Ketua Amanah Kuala Kangsar, Hasnul Zulkarnain dan Bekas Calon Amanah ketika Pilihan Raya Kecil Kuala Kangsar, Dr Ahmad Termizi Ramli.

Sementara itu, dalam majlis yang berasingan, bekas Pengerusi Tetap Pas Kawasan Padang Rengas, Kapten (B) Mohd Ali turut mengambil keputusan menyertai Amanah.

Kapten (B) Mohd Ali menyerahkan borang keahlian Amanah kepada Ketua Pemuda Amanah Kuala Kangsar Hasnul Zulkarnain

Beliau menyerahkan borang keahlian kepada Hasnul Zulkarnain yang juga Ketua Pemuda Amanah Negeri Perak dalam program minum pagi yang diadakan di Padang Rengas pagi tadi.

Mohd Ali adalah antara tokoh masyarakat dan telah diberikan amanah memegang jawatan pengerusi tetap Pas kawasan itu itu selama 15 tahun.