Malaysia Dateline

Sertai CPTPP atau Malaysia akan kehilangan peluang, kata Rafidah

Malaysia akan kehilangan faedah perdagangan dan pelaburan sekiranya melengakha masa untuk mengesahkan perjanjian multilateral di bawah Perjanjian Trans Pasifik Komprehensif dan Progresif (CPTPP).

Ahli Majlis Tindakan Ekonomi Negara, Tan Sri Rafidah Aziz berkata negara itu tidak sepatutnya kehilangan kedudukannya sebagai anggota pengasas CPTPP, kerana status itu mempunyai satu hak keistimewaan yang tidak boleh dinikmati orang lain.

Malaysia adalah antara empat negara yang telah menandatangani CPTPP, tetapi belum lagi mengesahkan perjanjian itu. Brunei, Chile dan Peru juga belum melengkapkan proses pengesahan.

Selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan meletakkan semua perjanjian perdagangan dan pelaburan untuk disemak, termasuk CPTPP.

Hampir setahun selepas mengambil alih kerajaan, masih tiada keputusan dilakukan pada CPTPP.

Rafidah, yang merupakan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri selama 21 tahun berkata, negara itu tidak sepatutnya kehilangan kedudukannya sebagai pengasas utama ahli blok perdagangan seperti negara-negara lain, terutama di rantau ini yang juga ingin menyertai CPTPP.

“Sudah tentu, AS yang tiada (dalam gambar), tetapi terdapat beberapa pasaran besar yang menunggu masa untuk turut serta. Kami kini berada di barisan pertama, kami adalah penganjur.

“Jika kita menandatangani dan mengesahkan (perjanjian CPTPP), kita adalah sebahagian daripadanya. Jadi, mereka yang datang kemudian harus mematuhi apa yang kami putuskan.

“Jika kita tidak turut serta sekarang, dan negara lain masuk, kita mati (masalah). Indonesia sedang menunggu. Sekiranya mereka masuk, sebaliknya mereka akan mendapat keistimewaan dalam bidang tekstil, “kata Rafidah kepada The Malaysian Reserve seperti dipetik hari ini.

Beliau berkata demikian selain menambah bahawa penyingkiran halangan bukan tarif khususnya di Mexico dan Peru dijangka akan meningkatkan eksport tekstil Malaysia.

Ketika ini, negara-negara ini mengenakan keperluan pendaftaran industri khas bagi mengimport tekstil, yang meningkatkan kos pelepasan kastam.

Hanya Malaysia dan Vietnam yang mendapat keistimewaan tekstil. Kemudian, terdapat¬† juga manfaat produk berasaskan getah dan produk automotif, “kata Rafidah lagi.