Malaysia Dateline

Sesi taklimat banjir bukan mesyuarat rasmi

Gambar tular di media sosial yang menunjukkan kehadiran isteri Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebenarnya merupakan sesi taklimat perkembangan banjir di negeri itu.

Timbalan Ketua Angkatan Wanita AMANAH Nasional (Awan), Aiman Athirah Al Jundi berpendapat tentera siber dan penyokong tegar BN sengaja mencipta persepsi negatif rakyat terhadap pentadbiran Pakatan Harapan di Pulau Pinang.

Menurutnya, kemunculan Betty Chew bukanlah dalam mesyuarat kerajaan negeri dengan kerajaan pusat seperti yang digembar-gemburkan oleh tentera siber BN bahkan pihak parti mesra rejim itu.

“Pertemuan ini bukan mesyuarat rasmi tetapi lebih merupakan taklimat berkaitan banjir. Hakikatnya juga, Rosmah Mansor (isteri Perdana Menteri) ada dalam majlis itu,” tegasnya.

Athirah berkata, tindakan penyokong tegar BN menafikan kehadiran Penaung Pusat Anak Permata Negara (Permata) dalam pertemuan itu juga memberi gambaran kononnya isteri Guan Eng masuk campur urusan kerajaan.

“Saya betul-betul pelik. Baik BN atau pun rakan-rakan mesranya, semua lebih sibuk hal-hal macam ini pada saat tujuh nyawa rakyat sudah hilang,” tambahnya lagi.

Semalam, Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Datuk Seri Farizan Darus memberikan taklimat mengenai situasi banjir di Pejabat Daerah dan Tanah Seberang Perai Tengah.

Kedua-dua pemimpin daripada kerajaan pusat dan kerajaan negeri itu turut diberi taklimat mengenai punca kejadian serta langkah jangka pendek mengatasi masalah itu oleh Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran negeri, Sabri Abdul Muluk.