Malaysia Dateline

Sesuaikah kita gunakan perkataan ‘kartel’

Adakah anda pernah mendengar mengenai ‘kartel’ sebelum ini?

Tentu tidak, sekurang-kurangnya ketika Tajuk ‘Kartel’ (cartel) di media akhbar mungkin bermula dengan berita Kartel Daging yang mula disiarkan pada Disember 2020.

Kemudian, pendedahan Ketua Polis Negara mengenai wujudnya ‘kartel dalam PDRM’ Mac 2021.

SPRM sudah pun dikatakan membuka fail siasatan mengenai isu ‘daging’ tetapi tidak lagi bagi isu PDRM kerana KPN memaklumkan ianya akan di tangani dengan baik, dan kita harus yakin dan percaya dengan kenyataan ini.

Kita harus menghormati kesediaan pihak berkuasa untuk membanteras ‘Blue Code of Silence’, yang ternyata memang berlaku.

Ini semua sudah tercatat dan sedia ada dalam pengistilahan ‘kartel’.

Sebelum itu juga, kecoh dengan isu istilah ’keling’ , dimana pihak DBP berhadapan dengan tindakan saman atau memohon maaf.

Pihak DBP pun membuat penjelasan melalui penjelasan DBP isu kata tambi dan keling.

Dalam merujuk istilah ‘kartel’ melalui Pusat Rujukan Rujukan Melayu DBP, hanya terdapat satu penerangan dengan maksud persatuan antarabangsa pengeluar atau pengusaha sesuatu barangan untuk menguasai pasaran (mengawal harga dsb). Kamus Dewan Edisi Keempat)

Dalam hal ini, rasanya rakan pegawai bahasa DBP perlulah berusaha untuk memperbanyakkan lagi penerangan bagi menerangkan maksud serta menyediakan banyak lagi kefahaman untuk semua.

“Kartel” baru lahir dalam teks dan tajuk utama berita yang disiarkan di seluruh negara.

Seharusnya label kartel tidak boleh digunakan secara sengaja atau tidak sengaja kepada beberapa kumpulan yang sebelumnya tidak diketahui.

Dalam kebanyakan berita, perkataan kartel merujuk kepada organisasi pengedaran dadah kerana beberapa sebab.

Salah satunya ialah dengan definisi utamanya, kartel adalah sekumpulan perniagaan di sektor yang sama yang bersekongkol untuk menetapkan harga.

Opec adalah contoh yang paling terkenal. Seperti yang diperhatikan oleh kebanyakan orang, kumpulan pengedar dadah Mexico tidak melakukan perkara serupa.

Pengunaan perkataan “‘Kartel’ kelihatan menyesatkan dalam bentuk eufemisnya.

Ketika seseorang menyebut kartel narkotik, pemikiran kita akan melompat kepada kumpulan pembunuh hierarki, pseudo-tentera di bawah perintah satu ketua gerembolan, geng Medellín la Pablo Escobar …

Hari ini, kartel Mexico yang disebut adalah organisasi yang sangat lancar dan tidak banyak berkongsi dengan model Escobar melampaui motif keuntungan dan taktik kekerasan.

Senario yang berlaku hari ini bukanlah sekelompok kecil pasukan kuasa yang memperjuangkan jalan penyeludupan, tetapi kumpulan organisasi yang membuat dan memutuskan pakatan mengikut keperluan hari ini.

Namun, jika sidang pengarang dan beberapa pegawai pihak berkuasa terus menggunakan istilah itu kemungkinan ramai yang akan menjadi keliru.

Mungkin juga, pegawai pihak berkuasa menggunakan istilah untuk menyampaikan rasa ancaman atau bahaya dengan apa yang berlaku.

Dan ketika mereka mengumumkan rencana untuk melakukan pembersihan, pihak yang tidak kartel akan betul-betul menjadi kartel.

Ini mungkin menimbulkan persoalan, sejauh manakah atau benarkah ‘kartel’ tersebut wujud?

Elok sahaja kita berharap untuk menggugurkan istilah ini sama sekali.

Kebiasaannya, kalau kita bukan mereka yang dimaksudkan dan apabila sering dikatakan sedemikian maka kita akan menjadi ‘orang sedemikian’.

Kartel adalah konsep yang tidak jelas, yang biasanya merujuk pada kombinasi atau kesepakatan antara pesaing, yang juga kini merujuk kepada kumpulan jenayah terancang.

Penggunaan utama ‘kartel’ adalah hubungan anti-kompetitif dalam ekonomi.

Dalam politik, ia merujuk kepada sekutu atau gabungan sementara beberapa pihak dalam kempen pemilihan dan pilihan raya.

Dengan apa kita akan menggantikannya? Baik, itu mesti cukup pendek untuk menjadi tajuk utama dan bahasa yang cukup umum untuk mengelakkan birokrat.

Dengan kata lain, “kumpulan kakitangan korup” mungkin tidak akan berfungsi. Nak kata mafia atau sindiket kelihatan ganas. Apa pandangan anda?
———————————–
Azizi Ahmad adalah pembaca yang minat dengan pengetahuan terkini.