Malaysia Dateline

Siasat, dakwa Waytha Moorthy, kata Mufti Pahang

Waytha Moorthy

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waytha Moorthy, harus meletakkan jawatan kerana membangkitkan kemarahan orang ramai berhubung cadangan meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Malah, Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman menegaskan, pemimpin Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) itu harus disiasat pihak berkuasa kerana tindakannya yang dilihat lebih menjurus kepada perpecahan kaum.

“Beliau bukan saja harus meletak jawatan kerana gagal menjaga perpaduan dan keharmonian sehingga menyebabkan keadaan kecoh pada masa ini…tetapi perlu ditahan, disiasat dan didakwa sekiranya mendapati ada unsur-unsur kesalahan.

“Tindakannya ibarat mencurah minyak ke api, ramai yang marah dengan tindakannya…jangan biarkan perkara ini berlanjutan,” katanya semalam, dipetik BHonline.

Pada 26 Oktober lalu, Waytha Moorthy, dilaporkan berkata Kerajaan Persekutuan komited untuk mengesahkan enam triti hak asasi manusia, termasuk ICERD pada suku pertama tahun hadapan.

Namun, Perdana Menteri Tun, Dr Mahathir Mohamad, kemudian dilapor berkata rundingan membabitkan semua kaum akan dilakukan sebelum meratifikasi ICERD dan mengakui ia bukan perkara mudah memandangkan Malaysia adalah negara dengan penduduk berbilang kaum dan masing-masing dengan kepentingan tertentu.

Sesi rundingan dan libat urus dengan pelbagai pihak berhubung hasrat kerajaan meratifikasi ICERD dijangka dimulakan Januari depan.

Bagaimanapun, Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, pada Sabtu, menegaskan parti itu tidak akan menyertai sebarang rundingan dengan kerajaan mengenainya dan menolak sepenuhnya cadangan meratifikasi ICERD.

Cadangan kerajaan untuk meratifikasi ICERD mendapat bantahan daripada pelbagai pihak termasuk Umno, Pas, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Parti Amanah Negara (AMANAH).