Malaysia Dateline

Silang agama: Tidak sesuai ajar di sekolah rendah, kata Yadim

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) mengatakan cadangan oleh Majlis Belia Malaysia (MBM) agar subjek khusus mengenal agama Islam di peringkat sekolah rendah tidak sesuai.

Yang Dipertuanya Nik Omar Nik Aziz berkata cadangan itu perlu diteliti dan dipelajari dari semua sudut sebelum ia boleh dilaksanakan.

“Bagi pelajar muda, terutamanya umat Islam, kita perlu memberi tumpuan kepada pendidikan Islam dan memperkuat kepercayaan mereka, dengan mendedahkan mereka dengan asas Fardhu Ain.

“Cadangan ini lebih sesuai untuk mereka di sekolah menengah atau institusi atau pendidikan tinggi kerana mereka akan dapat memahami lebih banyak Islam, tetapi ia tidak sesuai untuk mereka di sekolah rendah,” katanya kepada pemberita pada Ahad.

Kementerian Pendidikan juga menolak cadangan itu.

Tetapi menterinya Maszlee Malik mengatakan bahawa beliau konsisten dengan cadangan kementerian sebelum ini bahawa sekolah dan universiti harus menganjurkan lebih banyak program lintas budaya.

Pada hari Sabtu, presiden MBM Jufitri Joha berkata mata pelajaran pengajian Islam yang sedang diajar di sekolah adalah baik, tetapi hanya memberi tumpuan kepada satu agama tanpa memahami agama lain.

Beliau berkata cadangannya tidak bermakna bahawa negara akan mempraktikkan kesetaraan agama, tetapi belajar mengenai pelbagai agama akan “memupuk perpaduan dan menggalakkan kepekaan agama untuk budaya yang berbeza”.