Malaysia Dateline

Sime Darby Property merosot kepada kerugian, tetapi capai sasaran jualan

Sime Darby Property Bhd merosot kepada kerugian bersih sebanyak RM318.70 juta untuk tempoh kewangan enam bulan berakhir 31 Dis, 2018, daripada keuntungan bersih sebanyak RM559.77 juta dicatatkan pada 2017.

Syarikat itu, yang telah menukar tahun kewangan berakhir daripada 30 Jun kepada 31 Dis, berkata kerugian bersih itu disebabkan susut nilai yang tinggi daripada inventori, sumbangan negatif daripada projek Battersea Power Station di London dan peruntukan cukai yang lebih tinggi dalam tempoh tersebut.

Ini selain daripada RM318.7 juta keuntungan penjualan subsidiari dan syarikat bersekutu yang termasuk dalam keputusan tahun sebelum ini.

Bagi tempoh enam bulan, bahagian kerugian kumpulan daripada usaha niaga Battersea yang dimiliki 40 peratus sebanyak RM7.7 juta berbanding keuntungan sebanyak RM112.1 juta dicatatkan pada tahun sebelumnya.

Walaupun merosot kepada kerugian, Sime Darby Property menyaksikan peningkatan perolehan sebanyak 7.9 peratus kepada RM1.27 bilion dalam tempoh tersebut daripada RM1.18 bilion pada tahun sebelumnya, berdasarkan prestasi yang meningkat daripada segmen pembangunan hartanah dan konsesi.

Ia mencatatkan kerugian sesaham sebanyak 4.70 sen berbanding pendapatan sesaham sebanyak 11.90 sen sebelum ini.

Sementara itu, dalam kenyataan, syarikat itu berkata ia mengatasi sasaran jualannya sebanyak RM1 bilion untuk tempoh enam bulan walaupun pasaran lembap, mencatatkan jualan sebanyak RM1.34 bilion.

Bagi tahun kewangan ini berakhir 31 Dis, 2019, kumpulan telah menetapkan sasaran jualan sebanyak RM2.3 bilion dan jualan belum dijelaskan RM2.0 bilion.

“Dengan mengambil kira aset dan produk legasi kami, kami menjangka pulangan segera kepada keuntungan berikutan prestasi kami dari segi operasi positif.

“Pelancaran kami dalam tempoh tersebut mendapat sambutan yang baik dan kami menjangka ini akan berterusan hingga separuh pertama 2019,” kata Pengerusi Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Permintaan terhadap rumah bertanah di Serenia City, Selangor, terus kukuh dengan 99 peratus daripada Serenia Adiva dijual pada Oktober. Pada Julai, pembeli membeli 81 peratus daripada Ayra, yang merupakan rumah dua tingkat di Bandar Bukit Raja, Klang.

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan Amrin Awaluddin berkata kelembapan pasaran hartanah yang berpanjangan terus menjadi cabaran utama tetapi kumpulan berharap sebaliknya dengan usaha daripada sektor awam dan swasta.

“Kami juga akan terus mengkaji semula pelan untuk tahun ini bagi memastikan strategi harga kami dan pelancaran pada masa depan responsif kepada permintaan pasaran,” katanya.

Pada awal 2019, kumpulan itu selesai penjualan Darby Park Executive Suites, antara aset hospitalitinya di Singapura.

Sime Darby Property berkata ia akan terus meninjau kerjasama strategik sebagai sebahagian daripada pelan untuk membangunkan lagi hartanah perindustrian dan logistik yang akan menjadi pembangunan pemangkin kepada perbandarannya, mempelbagaikan selain produk tradisional dan meningkatkan pendapatan berulangnya dalam jangka masa panjang.

Ia kini bekerjasama dengan Mitsui & Co dan Mitsubishi Estate Co Ltd dari Jepun untuk membangunkan taman perindustrian yang terurus di Bandar Bukit Raja.

Kumpulan itu turut dijangka memulakan operasi pusat beli-belah baharu, iaitu Galleria, KL East, pada suku keempat tahun ini. Ini akan menambah kepada portfolio pelaburan sedia ada, yang akan menyokong pertumbuhan pendapatan berulang.

— BERNAMA