Malaysia Dateline

Sistem KWSP tidak terjejas, operasi seperti biasa

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memberi jaminan bahawa insiden kebakaran yang berlaku di pejabatnya di cawangan Petaling Jaya semalam tidak menjejas perkhidmatannya.

KWSP dalam kenyataan hari ini berkata semua sistem KWSP tidak terjejas dan operasi berjalan seperti biasa.

Katanya kejadian kebakaran itu adalah terkawal dengan kerosakan terhad kepada bahagian luaran bangunan serta beberapa kenderaan di sebelah bangunan, dan tiada sebarang kecederaan.

Namun pejabat itu akan ditutup buat sementara waktu.

Maklumat mereka berada dalam keadaan selamat kerana data server berada di lokasi yang selamat disokong oleh proses backup dan pemulihan bertaraf dunia, menurut kenyataan itu.

Dalam kejadian kebakaran tengah hari semalam, kira-kira 40 peratus daripada bangunan enam tingkat cawangan itu dijilat api.

Sementara itu, dalam kenyataan berasingan, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Shahril Ridza Ridzuan berkata transaksi boleh dijalankan seperti biasa di mana-mana cawangan lain di seluruh negara atau secara dalam talian melalui aplikasi mudah alih i-Akaun.

Katanya siasatan segera akan dijalankan bagi mengenalpasti punca kejadian kebakaran di bangunan itu serta menilai semula langkah-langkah keselamatan ke atas semua bangunan dan cawangan di seluruh negara.

Berikutan kenyataan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Keselamatan yang menyatakan kebakaran berpunca daripada percikan api ke atas lapisan pelindung bangunan, Shahril Ridza berkata pihaknya prihatin dalam hal itu dan sedia memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa.

Katanya, walaupun kerosakan hanya terhad kepada bahagian luaran bangunan, namun beliau telah mengarahkan supaya pejabat cawangan itu ditutup sehingga semua tindakan diambil bagi memastikan keselamatan bangunan.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh layari laman web KWSP di www.kwsp.gov.my atau hubungi Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di 03-89226000.