Sistem PIES selamatkan nyawa wanita mengandung  terjatuh di atas landasan LRT

Sistem PIES selamatkan nyawa wanita mengandung terjatuh di atas landasan LRT

Nyawa seorang wanita mengandung yang terjatuh di atas trek di stesen LRT Damai dalam kejadian pagi tadi telah diselamatkan oleh sistem yang dikenali sebagai Platform Instrusion Emergency Stop (PIES).

Dalam satu kejadian pada jam 7.48 pagi tadi, seorang wanita yang berusia 26 tahun sedang menunggu tren untuk ke tempat kerja. Rakaman kamera litar tertutup menunjukkan mangsa dalam keadaan tidak stabil dan tiba-tiba terjatuh ke atas trek ketika tren menghampiri platform.

Sistem PIES yang dipasang di platform stesen LRT Laluan Kelana Jaya telah menyelamatkan nyawa seorang wanita mengandung yang terjatuh ke atas trek di stesen LRT Damai.

“Sistem PIES bertindak memberhentikan tren yang sedang menghampiri platform secara serta merta apabila ia mengesan ada “objek” yang terjatuh ke atas trek.

“Sejurus selepas kejadian, Polis Bantuan Prasarana bersama pegawai operasi stesen bertindak mengarahkan semua penumpang untuk mengosongkan platform bagi menjalankan kerja-kerja menyelamatkan mangsa,” ujar Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail Sdn Bhd Khairani Mohamed.

Dalam kejadian yang berlaku itu pasukan penyelamat yang diketuai Jabatan Bomba dan Penyelamat serta ambulans yang tiba di lokasi sejurus kemudian, telah mengambil masa kira-kira 7 minit untuk menyelamatkan mangsa.

Mangsa diiringi pegawai Rapid KL dibawa ke Hospital Kuala Lumpur bagi rawatan lanjut.

Sistem LRT Laluan Kelana Jaya pulih seperti sediakala pada jam 8.15 pagi setelah kira-kira 25 minit mengalami kelewatan jadual perjalanan.

“Sistem PIES berfungsi memberhentikan aliran elektrik pada sistem LRT sekiranya terdapat impak melebihi 7kg ke atas plat PIES. PIES ini dipasang di semua platform di stesen LRT Laluan Kelana Jaya kecuali di stesen bawah tanah.

“Kami amat bersyukur kerana sistem keselamatan yang terdapat pada tren dan stesen berfungsi dengan baik sekali. Sistem PIES ini direka dan dipasang di kebanyakan sistem rel bandar di serata dunia bagi mengesan sebarang objek atau gangguan pada sistem trek.

“Kami juga bersyukur dengan tindakan pantas dan profesional petugas RapidKL bersama agensi penyelamat dalam mengendalikan situasi cemas berkat latihan amal kecemasan yang dibuat secara berkala bersama agensi penyelamat dan kecemasan.

Menurut kenyataan itu lagi, bagi LRT Laluan Ampang dan Sri Petaling, kerja-kerja pemasangan PIES sedang dijalankan dan dijangka siap pada hujung tahun ini.