Malaysia Dateline

Skandal 1MDB jadi keutamaan Tommy Thomas

Tommy Thomas ketika melaporkan diri di Jabatan Peguam negara Putrajaya hari ini.- Foto BH.

Peguam Negara Tommy Thomas telah meletakkan beberapa keutamaan yang akan menjadi tumpuannya, termasuk skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Thomas ketika bercakap kepada media selepas melaporkan diri di pejabatnya di Presint 4, Putrajaya berkata,mengatakan bahawa kerajaan akan memulakan prosiding jenayah dan sivil dikalangan mereka yang dituduh bersalah.

“Prioriti pertama dan segera kami adalah semua perkara berkaitan dengan 1MDB dan tidak akan ada perlindungan. Semua adalah sama dan tiada siapa yang akan diselamatkan.

“Pada masa yang sama, kami akan menghubungi rakan sejawatan kami di United State, Switzerland, Luxembourg, Singapura dan bidang kuasa lain untuk melanjutkan kerjasama dan bantuan penuh kami dalam semua perkara berkaitan dengan 1MDB.

“Objektif kami adalah untuk mengembalikan berbilion wang yang dicuri kepada negara,” katanya di Pejabat Peguam Negara di Putrajaya hari ini.

Apabila ditanya sama ada seseorang akan didakwa berkaitan skandal, Thomas berkata beliau perlu mengkaji kertas penyiasatan yang akan diberikan kepadanya.

“Setakat ini, saya adalah orang luar, apa yang saya tahu berdasarkan apa yang saya baca di domain awam dan saya tidak mempunyai akses kepada mana-mana dokumen kerajaan sebelum ini.

“Saya gembira untuk belajar dan akan melihat perkara itu dengan fikiran terbuka,” katanya.

Thomas berkata kerajaan juga akan berusaha untuk memansuhkan undang-undang yang menindas sama ada keseluruhannya atau sebahagiannya berdasarkan asas yang mendesak.

“Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sudah mengumumkan pemansuhan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan Undang-undang Antiberita Tidak Benar tetapi senarai undang-undang itu agak lama.

“Kami memerlukan masa untuk memansuhkannya,” katanya,

sambil menambah bahawa dewan itu juga akan secara bebas mengkaji kewajiban antarabangsa yang dilakukan oleh pemerintahan sebelumnya seperti kontrak dengan negara lain.

“Kita perlu memastikan sama ada ia bersifat menentang kepentingan Malaysia.” ujarnya.

Thomas juga memberi jaminan bahawa pendakwaan yang terpilih akan dihentikan dengan serta-merta kerana mereka yang tidak melakukan kesalahan tidak akan merasa takut.

“Kita tidak perlu takut ketegangan tengah malam daripada anggota polis tetapi mereka yang mematahkan undang-undang akan dipenuhi dengan kuasa penuh undang-undang tanpa mengira kedudukan mereka.

“Di pihak saya, saya berjanji untuk melakukan perkara yang betul untuk memberitahu kebenaran dan menguatkuasakan keadilan.

“Sebagai penjaga kepentingan awam, saya akan mengambil kira kepentingan dan kebimbangan orang ramai secara amnya, dan tidak terhad kepada kepentingan eksekutif,” katanya.

Apabila ditanya mengenai kritikan semasa terhadap pelantikannya sebagai Peguam Negara, beliau berkata ia adalah sebahagian daripada kebebasan bersuara dan beliau menerima secara terbuka semua kritikan terhadapnya.

“Jika anda menghargai kebebasan bersuara, anda mesti mengamalkannya dan kritikan adalah sebahagian daripadanya.

“Saya lebih suka mendengar kritikan malah memuji … sila teruskan,” katanya.

Tommy,66, kini mengambil alih tugas daripada Tan Sri Mohamed Apandi Ali, yang cuti selama satu bulan dan perkhidmatannya telah ditamatkan.