Malaysia Dateline

Skandal itu bermula apabila Paul selaku konsultan PR Apco itu telah mencadangkan bahawa pelanggannya terbaru Perdana Menteri

Skandal Apco Worlwide: Paul Stadlen cadangkan pelanggan barunya PM Malaysia

Bekas ketua Apco Worldwide di Malaysia Paul Stadlen, berada ditengah skandal membabitkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Terdapat laporan pada November 2015 yang lalu bertajuk:” Skandal Apco Worldwide mendominasi media Malaysia.”

Artikel yan ditulis Jason Tannahill yang dipetik dari laman sesawang everything-pr.com itu menyebut skandal itu bermula apabila Paul selaku konsultan PR Apco itu telah mencadangkan bahawa pelanggannya yang terbaru adalah tidak lain ialah Perdana Menteri.

Justeru pegawai kerajaan di Malaysia mencari kebenaran akan hubungan Stadlen dengan Perdana Menteri. Tetapi, komen Najib setakat ini hanya menyebut:

“Untuk maklumat anda,Paul Stadlen (Gregory) adalah penduduk tetap (PR) di Malaysia.Dia bebas untuk masuk dan keluar dari negara ini untuk tujuan bekerja tanpa perlu memiliki permit kerja.”

Walaupun perdana menteri tidak menjelaskan apakah peranan sebenar Stadlen lakukan.

Tetapi, ini bukan kali pertama media mengubungkitkan skandal APCO Worldwide dengan Malaysia. Malah, ia juga bukan kali pertama skandal ini dikaitkan dengan Perdana Menteri.

Pada tahun 2010, firma itu berdepan dakwaan tentang penciptaan kempen untuk memperbaiki imej kerajaan Malaysia.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim menggesa Perdana Menteri untuk menimbang semula hubungan beliau kepada firma itu kerana dakwaan Anwar penglibatan Apco dengan Israel.

Beliau menyatakan bahawa:”Kerajaan perlu berhenti hubungannya dengan APCO dengan segera dan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan untuk menyiasat skandal penglibatan APCO di Malaysia, yang telah menjejaskan keselamatan dan integriti negara.”

Anwar juga menyatakan bahawa APCO telah menandatangani perjanjian pada Ogos 2009 untuk mewujudkan imej yang lebih baik untuk kerajaan Malaysia dan pentadbiran semasa.

Beliau juga mendakwa bahawa Doron Bergerbest-Eilon, penasihat antarabangsa APCO, pernah berkhidmat sebagai ketua keselamatan utama dalam tentera Israel.

Atas sebab ini, beliau percaya firma itu merupakan satu ancaman yang serius kepada keselamatan negara.

Walaupun akhbar di Malaysia melaporkan yang buruk, operasi APCO terus berkembang maju di seluruh dunia. APCO Worldwide adalah sebuah firma bebas, yang dimiliki oleh Kumpulan WPP – salah satu daripada syarikat multinasional terbesar di dunia. Syarikat ini mempunyai pejabat di 35 bandar-bandar utama di seluruh dunia; termasuk London, Chicago dan Paris.

Kebanyakan firma-firma perhubungan awam memusatkan perhatian mereka mendapatkan pelanggan korporat. APCO bukannya memberi tumpuan menangani isu-isu pengurusan politik dan krisis sensitif.

Ramai pemimpin APCO sebelum ini bekerja sebagai ahli politik, pegawai kerajaan, dan duta. Walaupun begitu, firma perhubungan awam ini telah melakukan kerja untuk syarikat-syarikat termasuk eBay, Sprint dan IKEA.

Ditubuhkan pada tahun 1984 oleh Margery Kraus, syarikat itu berkembang dengan cepat ke dalamdunia perhubungan awam yang ada hari ini. Malah, ia kini merupakan firma kedua terbesar milik persendiriandi Amerika, dan salah satu yang terbesar di dunia.

Kraus tidak telibat dalam bidang ini sebaliknya berjaya melahirkan 600 pekerjanya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif.

Pada tahun 2015, syarikat perhubungan awam ini yang memenangi beberapa anugerah, menunjukkan reputasi menggerunkan dan perkhidmatan berkualiti tinggi.

Anugerah termasuk “Agency Awards Elite 2015: Digital / Media Sosial” dari PR Berita dan “Perniagaan Top Wanita Milik 2015” dari Washington Business Journal.

Tidak hairanlah kemudian, di sebalik semua tuduhan dilemparkan kepada syarikat itu, ia terus berkembang maju. APCO boleh mengharungi keributan di Malaysia dan akan terus hidup untuk memberitahu kisah sebenar atau untuk terus menyimpan rahsia.