Malaysia Dateline

Isa Samad

Skandal RM47.6 juta Felda: Isa Samad juga perlu disiasat

Bekas pengerusi Felda, Tan Sri Isa Abdul Samad perlu disiasat ekoran dakwaan rasuah dua pegawai kanan Felda membabitkan kes pecah amanah RM47.6 juta.

Pengerusi Biro Parlimen Felda DAP, Datuk Mohd Ariff Sabri berkata, dakwaan salah laku itu berlaku semasa tempoh perkhidmatan Isa sebagai pengerusi Felda.

“Tan Sri Isa Samad perlu pikul tanggungjawab ke atas pertuduhan pecah amanah dua pegawainya.

“Pertuduhan salah laku ini terjadi ketika dibawah jagaan beliau. Malah pegawai-pegawai yang dituduh dilihat sebagai pilihan Tan Sri Isa.

“Maka SPRM mesti siasat adakah salah laku ini berlaku dengan pengetahuan Tan Sri Isa,” tegas Ahli Parlimen Raub itu kepada Roketkini.

Siasatan juga, tambah beliau untuk memastikan sama ada Isa lalai berfungsi sebagai pemimpin Felda dan Felda Global Ventures (FGV).

Bekas Pengarah Besar Felda, Datuk Faizoull Ahmad dan timbalannya Muhammad Sufi Mahbub menghadapi tuduhan pecah amanah dan bersubahat bagi kesalahan yang dilakukan pada tahun 2014 di Bangunan Wisma Felda Kuala Lumpur melibatkan kelulusan projek penternakan ikan Sturgeon.

Mereka bagaimanapun mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam dan sebutan semula kes akan dibuat pada 27 April 2017.