Malaysia Dateline

Sorotan perbicaraan 1MDB Najib pada 21 & 24 Okt

Perbicaraan Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyaksikan pasukan pembelaan memperbesarkan soal perjanjian jual beli (JV) antara dana kekayaan negara (1MDB) dan PetroSaudi International Limited (PSI).

Ketua pasukan pembelaan Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mendedahkan bagaimana 1MDB bertindak bodoh membayar US$ 1 bilion untuk memperoleh 40 peratus pegangan dalam usaha sama 1MDB dan Petro Saudi Holdings (Cayman) Ltd manakala PSI yang hanya menyuntik US $ 108 juta mendapat 60 peratus saham.

Sementara itu bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, 49, yang telah disoal balas oleh pihak pembela selama 10 hari, berkata majlis menandatangani projek JV antara 1MDB dan PSI tidak pernah berlaku.

Saksi kesembilan dan salah seorang saksi utama juga menyifatkan bahawa “1MDB adalah Datuk Seri Najib, Datuk Seri Najib adalah 1MDB” kerana tidak ada perbezaan dalam fikirannya antara entiti dan bekas perdana menteri itu.

Najib, 66, menghadapi empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperolehi suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada 1MDB dan 21 tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan dana yang sama.

Najib, yang juga Ahli Parlimen Pekan didakwa melakukan empat kesalahan di AmIslamic Bank Berhad, cawangan Jalan Raja Chulan, Bukit Ceylon di sini antara 24 Feb 2011 dan 19 Disember 2014 dan 21 pertuduhan, di tempat yang sama antara 22 Mac, 2013, dan 30 Ogos 2013.

Berikut adalah sorotan bukti yang dikemukakan oleh saksi di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah:

HARI KE- 25 (21 Okt):

Mahkamah Tinggi diberitahu bahawa lembaga pengarah 1MDB (BOD) tidak tahu mengenai perjanjian pinjaman bernilai US $ 700 juta yang ditandatangani oleh syarikat usaha sama 1MDB-PetroSaudi International Ltd (JVC) pada tahun 2009, sebelum perjanjian usaha sama yang sebenarnya antara kedua-dua syarikat.

Shahrol Azral yang mendedahkan perkara itu, bagaimanapun berkata beliau tidak terlibat dalam perbincangan perjanjian pinjaman itu dan memberitahu bahawa beliau tidak pernah melihat perjanjian pinjaman itu semasa memegang jawatan dengan 1MDB dari tahun 2009 hingga 2016.

Mahkamah Tinggi diberitahu bahawa ahli perniagaan buruan Low Teak Jho atau Jho Low diamanahkan dengan tanggungjawab menyediakan pelan tindakan 1MDB dan juga butiran percakapan Najib.

Shahrol Azral berkata semasa memegang jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, beliau tidak digalak melangkaui perkara yang dibincangkan dan pelan tindakan yang diberikan kepadanya.

Sebenarnya, saya tidak digalakkan untuk mengetahui lebih lanjut. Sukar untuk mengatakan jika terdapat apa-apa halangan tetapi sepanjang tempoh saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dari tahun 2009 hingga 2013, saya selalu merasakan saya tidak digalakkan menjadi orang yang penyibuk, “kata saksi semasa pemeriksaan balas oleh Muhammad Shafee

Muhammad Shafee: Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, anda tidak boleh bertanya mengenai perkara mengenai 1MDB?

Shahrol Azral: Saya tidak digalakkan untuk melangkaui butiran percakapan dan pelan tindakan yang diberikan kepada saya. Saya teringat satu acara tanggungjawab sosial korporat (CSR) pada tahun 2011 atau 2012, ketika saya berdiri di sebelah Najib, dan saya bertanya apakah PM itu boleh bercakap dengan PSI (PetroSaudi International Limited) tentang mendapatkan kembali wang 1MDB, kata Najib, “cakap kepada Jho Low “.

Mahkamah Tinggi juga mendengar bahawa majlis menandatangani projek JV antara 1MDB dan PSI tidak pernah berlaku.

Shahrol Azral berkata ini kerana perjanjian JV ditandatangani oleh beliau dan Ketua Pegawai Eksekutif PSI, Tarek Obaid secara berasingan.

“Saya menandatangani perjanjian di pejabat saya di sini dan saya percaya Tarek Obaid telah menandatanganinya di tempat lain bukan tidak di Kuala Lumpur,” katanya.

Saksi itu berkata majlis menandatangani perjanjian itu dijadualkan pada 28 September 2009 dan pada masa itu (28 Sept 2009), terdapat rancangan untuk Najib dan Raja Arab Saudi, Abdullah Abdul Aziz al Saud, untuk menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu di Putrajaya tetapi kedua-dua mereka tidak menghadiri majlis tersebut.

HARI KE-26 (24 Okt):

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB menyifatkan bahawa “1MDB adalah Datuk Seri Najib, Datuk Seri Najib 1MDB” kerana tidak ada perbezaan dalam fikirannya antara entiti dan bekas perdana menteri itu.

“Apa yang Najib mahu lakukan, saya perlu menyelesaikannya. Pada masa itu, saya cuba mendamaikan apa yang dikehendaki oleh lembaga 1MDB dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB Najib mahu,” katanya.

Mahkamah Tinggi juga diberitahu bahawa lembaga pengarah 1MDB (BOD) tidak dimaklumkan mengenai hutang RM700 juta oleh syarikat usahasamanya 1MDB-PetroSaudi Ltd pada majlis menandatangani usaha sama dengan PSI.

Shahrol Azral berkata beliau berada di bawah tekanan pada masa itu, dengan Jho Low, dan Casey Tang (pengarah eksekutif 1MDB) mendesaknya supaya usaha sama ditandatangani pada 28 Sept 2009.
Beliau berkata hutang itu disebabkan oleh aset yang disuntik oleh PSI kepada syarikat usaha sama itu adalah nilai yang lebih tinggi daripada jumlah telah bersetujui untuk disumbangkan lebih awal.

Shahrol Azral bersetuju dengan cadangan oleh Muhammad Shafee bahawa 1MDB adalah bodoh kerana telah membayar US $ 1 bilion untuk memperoleh 40 peratus kepentingan dalam usaha sama 1MDB dan Petro Saudi Holdings (Cayman) Ltd manakala PSI hanya menyuntik US $ 108 juta untuk mendapatkan 60 peratus peratus saham.

Petro Saudi Holdings (Cayman) Ltd adalah anak syarikat PSI.

Muhammad Shafee: Menarik, kerana kita kelihatan seperti orang bodoh. 1MDB kelihatan seperti orang bodoh. 1MDB, seperti orang bodoh, dimasukkan ke dalam AS $ 1 bilion untuk 40 peratus. Mereka (PSI) hanya meletakkan US $ 108 juta dan mengambil 60 peratus.

Shahrol Azral: Betul.

— BERNAMA