Malaysia Dateline

Spekulasi Azmin dilantik TPM hanya timbulkan ketegangan

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat spekulasi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam masa terdekat hanya bertujuan menimbulkan ketegangan.

Katanya, perkara itu sudah pun dijelaskan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, oleh itu, pihak media diminta agar tidak melayani isu itu lagi.

“PM dah jelaskan. Tak usahlah layan sangat khabar-khabar angin. Saya pergi tengok dia (Mohamed Azmin) selepas pembedahan dan keadaan dia okey,” katanya seprti dipetik Astorawani hari ini.

Mohamed Azmin, yang juga Ahli Parlimen Gombak, kini sedang berehat di rumahnya selepas dilaporkan menjalani pembedahan di pundi hempedu.

“Perkara ini tidak berbangkit.Tak dibangkitkan oleh dia atau pun oleh sesiapa. Ia sengaja dihangatkan untuk menimbulkan ketegangan,” kata Anwar, yang juga Ahli Parlimen Port Dickson.

Beliau ditemui pada sidang media selepas berucap pada pembukaan Seminar Antarabangsa Pemikiran Islam Semasa dan Reformasi Masyarakat bertemakan Perspektif Geo-Budaya di sini malam tadi.

Seminar itu diadakan di Institut Antarabangsa Peradaban Islam dan Dunia Melayu (Istac) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pada Selasa, spekulasi berhubung pelantikan Mohamed Azmin sebagai TPM bertiup kencang selepas sebuah blog mendakwa Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu akan bertukar portfolio selepas sambutan Tahun Baharu Cina.

Pada Rabu, Dr Mahathir menafikan akan ada rombakan kabinet dalam jangka masa terdekat.