Struktur semula khidmat TM,Telco punca perkhidmatan lembap,mahal

Struktur semula khidmat TM,Telco punca perkhidmatan lembap,mahal

Tan Kar HingKementerian Komunikasi dan Multimiedia (KKMM) disarankan agar menstrukturkan semula perkhidmatan industri internet di negara ini kata Naib Ketua Angkatan Muda PKR Tan Kar Hing.

Beliau merujuk kepada kedudukan Malaysia di tangga ke-74 dunia dari segi purata kelajuan Internet seperti didedahkan kaji selidik Akamai Technologies Inc pada 2016.

Bahkan Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (Pikom) menyatakan caj langganan internet di Malaysia adalah 5 hingga 10 kali ganda mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea Selatan, Hong Kong dan Singapura.

“Ini membuktikan struktur perkhidmatan industri internet Malaysia perlu rombakan segera.

“Saya berpendapat kerajaan perlu menyemak semula struktur industri internet Malaysia bagi memastikan perkhidmatan dapat dipertingkat dan harga perkhidmatan diturunkan.

” Caj-caj di negara lain adalah seperti berikut; Filipina RM73 (3Mbps Unlimited);Singapore RM95 (15Mbps Unlimited);Thailand RM80 (12Mbps Unlimited) dan; Korea Selatan RM64 (100 Mbps Unlimited) berbanding di Malaysia sebanyak RM199 (10Mbps),” ujarnya dalam satu kenyataan.

Justeru Ahli Parlimen Gopen ini berkata, sewajarnya kerajaan menamatkan hak monopoli syarikat tunggal telekomunikasi Malaysia TM sebgai penyediaan rangkaian telefon talian darat dan hampir semua perkhidmatan perhubungan pengguna akhir di negara ini disemak semula.

“Langkah besar itu jika dilakukan mungkin dapat mewujudkan persaingan sihat dikalangan penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang akhirnya memberi lebih pilihan dan manfaat kepada pengguna.

“Saya mengingatkan kerajaan agar mempunyai kemahuan politik yang kuat dalam menyelesaikan semua masalah berkaitan perkhidmatan telekomunikasi yang dihadapi pengguna.

“Adalah menjadi tanggungjawab pihak kerajaan untuk memastikan penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang beroperasi di negara ini dapat memberi perkhidmatan yang memuaskan hati rakyat,” ujarnya yang juga wakil rakyat Simpang Pulai ini.

Baru-baru ini dilaporkann Pengarah Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) Ahmad Izham Khairuddin mendakwa terdapat 7,556 aduan awam berkaitan masalah perkhidmatan telekomunikasi diterima mereka sepanjang tahun lalu.

Khar Hing berkata, hasil semakan yang dilakukannya di laman CFM itu mendapati jumlah aduan pada tahun lalu itu telah meningkat berbanding hanya 7,326 aduan pada 2015 dan 6,904 aduan pada tahun 2014.

Malah kebanyakan aduan tersebut ujarnya lagi berkaitan lebihan caj bayaran yang dikenakan kepada pengguna bagi perkhidmatan yang telah ditamatkan atau pertukaran talian seperti dinyatakan Ahmad Izham adalah sangat mengejutkan.

Timbul persoalan sam ada kerajaan melalui KKMM telah mengambil langkah-langkah perlu bagi melindungi hak pengguna di negara ini.

“Saya ingatkan, Putrajaya perlu menjalankan tanggungjawab mereka melindungi hak-hak pengguna di negara ini. Undang-undang bagi mengharamkan caj tersembunyi oleh syarikat Telco sehingga merugikan pengguna harus diperketatkan.

“Selain itu kerajaan juga perlu lebih tegas menjalankan penguatkuasaan terhadap syarikat Telco, ia termasuklah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Telekom Malaysia atau mana-mana syarikat yang mempunyai kepentingan untuk kerajaan.

“Malah tribunal pengguna dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) juga seharusnya aktif turun padang menyiasat isu-isu syarikat telco dan tidak hanya sekadar menunggu aduan pengguna,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau turut menggesa agar kerajaan mengambil perhatian kepada kualiti perkhidmatan internet yang kurang memuaskan di negara ini walaupun rakyat dikenakan caj telekomunikasi yang mahal.

COMMENTS

Wordpress (0)