Malaysia Dateline

Suami Syazlin letak jawatan SUA kepada Menteri KPKT

Suami Syazlin Mansor, bekas peguam yang menarik diri daripada mewakili pihak kerajaan dan keluarga Muhammad Adib Mohd Kassim dalam inkues menentukan punca kematian anggota bomba itu, meletak jawatan sebagai setiausaha parlimen Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin.

“Bagi makluman semua, saya sudah menghantar surat peletakan jawatan saya hari ini dan akan bercuti selama sebulan,” kata Ahmad Soffian Mohd Shariff dalam mesej WhatsApp hari ini seperti dipetik FMT hari ini..

Keputusan itu menyusul 2 minggu selepas isterinya, Syazlin menarik diri daripada mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Jabatan Bomba dan Penyelamat serta keluarga Adib, selepas beliau diarahkan berbuat demikian oleh Peguam Negara, Tommy Thomas atas alasan konflik kepentingan.

Thomas turut menyebut kaitan Syazlin dengan Soffian.

Zuraida ketika dihubungi FMT berkata, beliau kini dalam lawatan kerja ke Istabul dan belum menerima surat peletakan jawatan Soffian.

Syazlin membawa seorang ahli patologi untuk meneliti laporan bedah siasat Hospital Kuala Lumpur yang mencadangkan tiada kecederaan dialami Adib.

Timbul spekulasi Adib meninggal dunia akibat kecederaan dialaminya ketika beliau didakwa diserang sekumpulan individu ketika rusuhan berlaku di luar Kuil Sri Maha Mariamman di Subang Jaya pada 27 November lalu.

Adib, 24, meninggal dunia pada 17 Disember 2018, selepas 3 minggu dirawat di Institut Jantung Negara.