Malaysia Dateline

Suhu badan bukan penentu gejala Covid-19, kata pakar

Pakar fisiologi menyarankan bahawa mengambil bacaan suhu jari dan mata akan memberikan bacaan lebih tepat dan membantu mengenal pasti individu yang demam.

Kajian yang diketuai bersama oleh ahli fisiologi Profesor Mike Tipton, diterbitkan dalam jurnal Experimental Physiology.

Prof Tipton dari University of Portsmouth di United Kingdom mengatakan sekiranya pengimbas tidak memberikan bacaan yang tepat, individu yang positif Covid-19 akan berisiko untuk menyebarkan jangkitan yang tidak dikesan.

Kajian tersebut menemui empat faktor utama:

* Suhu sahaja bukan petunjuk penyakit yang tepat kerana tidak semua yang menghidap Covid-19 demam, dan banyak yang hanya menghidapnya setelah dimasukkan ke hospital.

* Mengukur suhu kulit tidak memberikan anggaran yang tepat mengenai suhu dalam badan yang meningkat dalam demam dan tidak praktikal untuk mengukur secara langsung.

* Suhu tinggi, bahkan yang diambil dari dalam badan, tidak semestinya seseorang mempunyai Covid-19.

* Mengambil dua ukuran suhu, satu jari dan yang lain dari mata, mungkin merupakan petunjuk yang lebih baik dan lebih dipercayai untuk peningkatan suhu badan yang disebabkan oleh demam.

Menurut Prof Tipton, menggunakan pengimbas suhu pada permukaan tunggal, biasanya dahi, adalah kaedah yang tidak dapat dipercayai untuk mengesan demam yang berkaitan dengan Covid-19.

“Terlalu banyak faktor yang menjadikan pengukuran suhu kulit sebagai pengganti yang buruk untuk suhu dalam badan. Suhu kulit dapat berubah secara bebas dari suhu badan yang dalam atas banyak sebab.

“Walaupun ukuran tunggal itu mencerminkan suhu tubuh yang dalam, hal-hal lain, seperti bersenam, dapat meningkatkan suhu tubuh yang dalam,” lapor The Star memetik kajian itu.

Beliau turut menegaskan sangat penting kaedah mengukur jika seseorang mengalami demam yang tepat dan cepat dikembangkan memandangkan tidak mungkin Covid-19 menjadi pandemik terakhir.

Jelasnya, perubahan suhu dalam tubuh adalah faktor kritikal dalam mengesan penyakit dengan peningkatan hanya satu darjah yang menunjukkan risiko penyakit.

Gejala yang paling lazim dari 55,924 kes Covid-19 yang dilaporkan di China hingga 22 Februari 2020, adalah demam, diikuti oleh gejala lain, termasuk batuk kering, pengeluaran kahak, sesak nafas, sakit otot atau sendi, sakit tekak, sakit kepala , menggigil, mual atau muntah, hidung tersumbat dan cirit-birit.

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengatakan sekurang-kurangnya 11 peratus mereka yang menghidap Covid-19 tidak mengalami demam, dan kurang dari separuh daripada mereka yang dimasukkan ke hospital dengan disyaki Covid-19 mengalami demam.

Walaupun sebilangan besar kes positif terus mengalami suhu tinggi setelah dimasukkan ke hospital, mereka berjangkit sebelum suhu meningkat.

Suhu pada dahi bukan petunjuk yang tepat kerana tidak semua yang menghidap Covid-19 demam.

Ramai tidak bergejala

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum ini mendedahkan sebanyak 88 peratus daripada mereka yang telah dijangkiti Covid-19 berada pada Tahap 1 dan Tahap 2 iaitu tidak bergejala atau hanya menunjukkan gejala yang ringan seperti demam dan batuk.

Laporan KKM juga menyebut 7 peratus daripada keseluruhan pesakit Covid-19 semasa pula berada pada Tahap 3 dan Tahap 4 manakala sebanyak lima peratus daripada baki jumlah keseluruhan pesakit berada pada Tahap 5.

Lima tahap jangkitan atau tanda-tanda Covid-19 yang digariskan KKM ialah:

Tahap 1: Tidak bergejala (assymptomatic)

Pada tahap 1, mereka yang dijangkiti tidak menunjukkan sebarang gejala atau tanda-tanda Covid-19. Mereka tidak mengalami batuk, selesema atau demam dan hanya kelihatan normal seperti orang lain.

Tahap 2: Bergejala tanpa radang paru-paru (symptomatic, no Pneumonia)

Pada tahap ini, mereka yang dijangkiti akan menunjukkan simptom atau gejala Covid-19 seperti demam, batuk dan selesema. Tetapi mereka tidak mempunyai masalah berkaitan radang paru-paru.

Tahap 3: Bergejala dengan radang paru-paru (symptomatic, Pneumonia)

Pada tahap ke-3, mereka yang dijangkiti masih menunjukkan gejala Covid-19. Tetapi ia ditambah lagi dengan munculnya masalah berkaitan radang paru-paru.

Tahap 4: Bergejala, mempunyai radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen (symptomatic, Pneumonia, requiring supplemental oxygen)

Pesakit yang berada pada tahap ke-4 masih mempunyai gejala Covid-19 dan juga radang paru-paru seperti pada tahap ke-3. Namun, pada tahap ini, pesakit memerlukan bantuan oksigen untuk terus bernafas.

Tahap 5: Pesakit kritikal dengan penglihatan multiorgan (critically ill with multiorgan involvement)

Pada tahap ini, pesakit sudah berada pada satu tahap jangkitan yang kritikal. Ini kerana banyak organ lain dalam tubuh sudah mula terjejas dan berada dalam keadaan yang kritikal akibat jangkitan virus Covid-19.

Untuk rekod, Malaysia sudah memasuki permulaan gelombang ketiga Covid-19 sejak 20 September 2020 susulan peningkatan mendadak kes jangkitan virus Covid-19.

Tarikh itu merupakan tempoh berkempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah dengan hari penamaan calon pada 12 September, hari mengundi awal pada 22 September dan membuang undi 26 September 2020.

Sekurang-kurangnya 30 ahli politik disahkan positif Covid-19 sejak PRN Sabah dengan sebahagiannya dikesan telah dijangkiti sejurus pulang dari negeri itu.