Malaysia Dateline

Sultan Johor terima mengadap Anwar

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan menerima mengadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Istana Pelangi di Johor Bahru malam tadi.

Kenderaan yang membawa Anwar tiba di perkarangan istana pada jam 10.50 malam dan pertemuan itu berlangsung sehingga tengah malam.

Pertemuan berkenaan turut dikongsikan di laman Facebook rasmi Sultan Ibrahim.

“Pelbagai perkara dibincangkan dalam pertemuan tertutup Datuk Seri Anwar bersama Tuanku Sultan Ibrahim yang berlangsung selama lebih dua jam itu.

“Hadir sama, anak perempuan Datuk Seri Anwar iaitu Nurul Izzah, yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh,” jelas kenyataan tersebut lapor Malaysiakini.

Bagaimanapun, kenyataan itu tidak mendedahkan butiran perbincangan antara mereka.

Turut hadir pada majlis itu ialah Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Sejak dibebaskan pada 16 Mei,  beliau berkesempatan atas jemputan mantan Perdana Menteri Indonesia BJ Habibie ke Jakarta pada Ahad.

Anwar  diberikan pengampunan penuh oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.

Beliau dibebaskan serta-merta setelah rayuan pengampunan penuhnya yang diputuskan Lembaga Pengampunan mendapat perkenan baginda.

Anwar menjalani hukuman lima tahun penjara pada Februari 2015 selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan bersalah berhubung kes liwat.

Johor, buat kali pertama sejak negara merdeka, jatuh ke tangan pembangkang dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) pada 9 Mei lalu.

Kerajaan negeri Pakatan Harapan (PH) kini dipimpin oleh Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian dari Parti Pribumi Bersatu (Bersatu).