Malaysia Dateline

Sultan Muhammad V sembelih dua ekor lembu sempena Aidiladha

Sultan Kelantan Sultan Muhammad V hari ini berkenan menyembelih dua ekor lembu sempena sambutan Hari Raya Aidiladha menerusi Majlis Ibadat Qurban Jama’ie, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) di Padang Kompleks Islam Jubli Perak, Sultan Ismail Petra, Panji di sini, hari ini.

Keberangkatan tiba baginda kira-kira pukul 9 pagi diiringi Tengku Mahkota Kelantan Dr Tengku Muhammad Faiz Petra, Tengku Temenggong Kelantan yang juga Yang Dipertua MAIK Tan Sri Tengku Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz dan Timbalan Yang Dipertua MAIK Zulkifle Ab Rahman.

Tengku Mohamad Rizam berkata sebanyak 39 ekor lembu dikorbankan pada hari ini merangkumi sumbangan dua ekor lembu daripada Sultan Muhammad V, 10 ekor lembu daripada orang ramai manakala baki selebihnya daripada MAIK.

“Daging lembu itu akan diagihkan kepada golongan asnaf di sekitar Kota Bharu selain kepada Masjid Panji dan Masjid Muhammadi,” katanya kepada pemberita.

Sementara itu, Zulkifle berkata MAIK akan mengadakan Majlis Korban Perdana di perkampungan Orang Asli Kuala Betis pada Rabu, dengan kebanyakan lembu disumbangkan oleh Masjid Bukit Damansara, Kuala Lumpur dengan kerjasama MAIK.– BERNAMA