Malaysia Dateline

Sultan Selangor terkejut vaksinasi tidak seimbang dengan populasi penduduk

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan rasa terkejut apabila disahkan oleh Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF), sehingga 1 Jun lalu, negeri itu hanya menerima sejumlah 615,210 dos vaksin dan bukan 2.9 juta dos seperti didakwa sebelum ini.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani menerusi kenyataan memaklumkan, baginda menegaskan adalah tidak adil apabila nisbah jumlah pemberian dos vaksin pada masa ini tidak seimbang dengan jumlah populasi keseluruhan penduduk di negeri Selangor yang berjumlah 6.5 juta.

“Baginda juga suka untuk mengingatkan bahawa negeri Selangor adalah penyumbang terbesar dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia, justeru keutamaan wajar diberikan untuk negeri ini,” katanya menerusi kenyataan yang dikongsikan di Facebook Selangor Royal Office hari ini.

Beliau berkata, Sultan Selangor bertitah dalam situasi sekarang, nyawa rakyat haruslah diberi keutamaan berbanding agenda lain.

Sultan Sharafuddin juga mahu jumlah pusat pemberian vaksin (PPV) di negeri itu ditambah, khususnya di kawasan luar bandar.

Jelasnya, baginda berpandangan pemberian vaksin secara pandu lalu atau klinik bergerak mampu mempercepatkan proses dan meluaskan liputan vaksinasi.

Dalam masa sama, Mohamad Munir berkata baginda turut memuji langkah Kerajaan Selangor ketika ini yang agresif melakukan ujian saringan Covid-19 secara percuma untuk rakyat di seluruh pelosok negeri.

“Baginda menasihatkan kepada rakyat yang sudah menerima suntikan vaksin Covid-19 supaya kekal dalam keadaan waspada dan berhati-hati serta merayu sekalian rakyat supaya terus tekun mematuhi arahan-arahan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Mohamad Munir berkata, Sultan Sharafuddin juga mengucapkan terima kasih dan menyampaikan penghargaan kepada semua petugas barisan hadapan di hospital kerajaan dan swasta, serta klinik kesihatan yang masih bertungkus-lumus menjalankan tugas serta tanggungjawab dengan penuh komited dan berdedikasi, demi memastikan kesejahteraan serta kesihatan rakyat sentiasa terpelihara.

Jelasnya, baginda menghargai pengorbanan barisan hadapan ini dan memberikan kerjasama penuh dalam usaha mengawal dan menghapuskan pandemik Covid-19 di negara ini.

Pemahaman terpesong

Sultan Sharafuddin dalam masa sama turut menzahirkan rasa kecewa dan tidak berkenan dengan kewujudan golongan antivaksin di negeri itu.

Baginda berharap sekalian rakyat tidak mudah terpengaruh dengan pemahaman terpesong seumpamanya malah percaya vaksin mampu menyelamatkan nyawa individu dan juga sesebuah komuniti masyarakat khususnya daripada wabak berbahaya seperti Covid-19.

“Baginda bimbang jika masih ada individu atau kumpulan yang berdegil untuk menerima suntikan vaksin Covid-19 sasaran untuk mencapai imuniti kelompok (herd immunity) menjelang akhir tahun ini tidak akan tercapai, sekaligus meletakkan negara ini dalam krisis wabak yang lebih meruncing dan berbahaya.

“Baginda turut berdukacita melihat angka harian kes positif baharu di Selangor yang sentiasa menunjukkan peningkatan dengan jumlah kumulatif kes positif sehingga 7 Jun mencecah 203,520 kes, serta jumlah kematian yang amat membimbangkan (961 kematian sehingga 7 Jun),” kata Mohamad Munir lagi.

Sehubungan itu, baginda berharap agar Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJABV) mempercepat dan menambah bilangan dos vaksin untuk rakyat negeri Selangor.