Malaysia Dateline

Mohd Azam Baki

Syarikat terlibat dalam pendakwaan Zahid akan disiasat, kata SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menyiasat syarikat-syarikat yang terlibat dalam pendakwaan salah guna kuasa dan rasuah terhadap Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata mana-mana syarikat dan pihak terlibat dengan kegiatan rasuah tidak akan terlepas daripada siasatan.

“Kami akan siasat siapa juga yang terlibat dalam perbuatan rasuah, setakat ini sebuah syarikat menyatakan mereka tidak terlibat… terpulang kepada mereka untuk menyatakan.

“Penjelasan akan dibuat MACC, hanya jika siasatan kami menunjukkan syarikat itu tidak terlibat dalam sebarang perbuatan rasuah, mereka tiada melakukan kesalahan,” katanya selepas Majlis Ikrar Bebas Rasuah (IBR) Persatuan Badminton Malaysia (BAM) di Akademi Badminton Malaysia hari ini.

Semalam, MyEG Services Bhd dan Lembaga Pengarahnya memaklumkan tidak disiasat SPRM atau menjadi pihak yang terlibat dalam siasatan yang membawa kepada dakwaan terhadap bekas timbalan perdana menteri itu.

Ahmad Zahid menghadapi 45 pertuduhan di bawah Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 semalam.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membenarkan Anggota Parlimen Bagan Datuk itu diikat jamin RM2 juta bagi kesemua pertuduhan itu.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai pembekuan atau rampasan aset melibatkan Ahmad Zahid, Azam berkata tiada tindakan sedemikian dilakukan setakat ini.

Terdahulu, beliau menyaksikan sesi tandatangan IBR oleh BAM yang diwakili Presidennya, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria, lapor Bernama.