Tabung Kempen ‘Bebaskan Najib’ dilancar penyokong

Oleh MALAYSIADATELINE

Sekumpulan kecil penyokong Datuk Seri Mohd Najib Razak telah mula berkumpul di luar kediaman bekas Perdana Menteri itu di Jalan Langgak Duta di sini untuk melancarkan kempen “Bebas Najib”.

Staronline melaporkan Adun Sungai Acheh Datuk Mahmud Zakaria dan Pengerusi Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Batu Ghulam Muzaffar Gulam Mustakim tiba di kawasan itu, membawa kotak dengan perkataan “Free Najib” dan #FreeNajib.

Semua penyokong Najib boleh menderma untuk membiayai kos perundangan bekas Presiden Umno itu, menurut kumpulan yang menyebut dirinya sebagai “Solidariti Bersama Datuk Najib”.

“Kami tahu bahawa dia telah dituduh dan jaminannya ditetapkan RM1juta.

“Bagaimanapun, Najib hanya boleh membayar RM500,000 dan untuk membayarnya,beliau mesti menyerahkan hak milik rumahnya sebagai jaminan.

“Oleh itu, kami ingin menawarkan sokongan moral dan kewangan kepada beliau,” kata Mohd Razlan.

Najib pada Rabu (4 Julai) didakwa atas empat pertuuhan pecah amanah dan penyalahgunaan kuasa melibatkan RM42 juta yang dikaitkan dengan SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Najib mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu.

Rayuan untuk jaminan ditetapkan pada RM1juta oleh hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Sofian Abd Razak.

Peguam Negara, Tommy Thomas, mencadangkan jaminan itu ditetapkan sebanyak RM4juta, di mana peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah menegaskan, ia terlalu tinggi.

Muhammad Shafee berkata anak guamnya meminta ikat jamin antara RM500,000 dan RM800,000 sebaliknya bagi setiap dakwaan.

Jaminan ikat jamin pada RM1juta dengan dua penjamin. Mahkamah juga bersetuju dengan bayaran jaminan itu untuk dua kali ansuran bayaran.

Najib meninggalkan kompleks mahkamah selepas membayar RM500,000 pada hari Rabu (4 Julai). Baki akan dibayar pada Isnin depan (9 Julai).

Tidak diketahui berapa banyak Najib akan membayar kos perundangan, tetapi peguam mengatakan bahawa kes itu berkemungkinan besar bertahan 18 hingga 24 bulan, dan mungkin lebih lama jika antaranya terdapat aplikasi interlokutori.

Pada bulan Mei, polis telah menyerbu enam kediaman mewah yang dikaitkan dengan Najib sebagai sebahagian daripada penyiasatannya kes 1MDB, merampas wang tunai dan barangan bernilai antara RM900juta dan RM1.1bilion.

Polis merampas lebih daripada 12,000 keping barang kemas, 423 jam tangan, 234 cermin mata hitam dan 567 beg tangan dalam apa yang mereka nyatakan sebagai penyitaan terbesar dalam sejarah Malaysia.

Wang tunai yang dirampas, dalam 26 mata wang yang berbeza, berjumlah RM114 juta.