Malaysia Dateline

Tak peliklah kalau orang Cina tak ramai anak-Perbelanjaan seorang anak pun dah cecah RM1,000 sebulan

Tidak peliklah jikalau orang Cina tidak ramai memiliki anak kerana dalam keadaan hari ini kerana perbelanjaan seorang anak sudah RM1,000 sebulan.

Ia termasuk perbelanjaan untuk membayar pengasuh RM500, insurans RM200, ASB RM200 dan keperluan pampers pula RM120 tidak termasuk susu kerana meminum susu ibu secara sepenuhnya.

Mengenai perancangan keluarga bagi lelaki Cina cukup hanya mempunyai dua anak apatah lagi dalam keadaan ekonomi pada hari ini di mana perbelanjaan terlalu tinggi.

Menurut pengguna akaun Facebook Adam Kelvin yang berbangsa Cina dan beragama Islam mempunyai pandangan tersendiri mengenai perancangan keluarga ketika ini. Ini pandangan beliau;

1.Struggle in motherhood & fatherhood are real.

Kami berdua mengaku yang kami memang struggling dalam fasa parenthood.
Bila ada anak, saya kena ubah diri dan belajar banyak perkara agar perkara yang terjadi di zaman kanak-kanak saya, tidak berulang kepada anak saya.

Kami berdua masing-masing ada trauma zaman kanak-kanak. We are still healing from it. We are trying hard to break the cycle for the sake of our son.

Cuba sedaya upaya untuk elak anak heal trauma dari kami berdua apabila dia dewasa kelak.

2.Ada banyak masa

Masa untuk saya dan wife belajar mengenai karakter anak & parenting skill lebih banyak.
Nak jaga emosi baby, jaga emosi anak sulung, jaga emosi wife dan pada masa yang sama nak jaga emosi diri sendiri lagi?

Tipulah semua smooth kan? Ada masa badai melanda juga. Belum termasuk tsunami. Huhu.. even baru sorang anak.
Ada masa saya juga terbabas bila marah anak. Rasa teruknya sebagai seorang ayah.

3.Hormati hak dan badan isteri.

Actually sebelum berkahwin, wife saya ada bagitau yang dia tak nak ramai anak sebab dia anak sulung dari 9 beradik. Emosinya banyak terabai kerana menjaga adik-adiknya yang semuanya jarak rapat-rapat. Setiap orang hanya jarak 2 tahun saja.

Dia pula ada mindset yang lelaki akan berubah bila dah ada anak. Itu yang dia nampak dan lalui masa kecil dan remajanya. Jadi dia fikir, kalau anak tak ramai, senang dia nak berdikari. Haha..nak angkut anak lari ke apa senang kalau tak ramai.

Bunyi macam kelakar juga. Tapi kasut orang tak sama kan? Hanya yang pernah pakai kasut seperti tu saja yang faham betapa peritnya nak jaga 9 adik dan imbangkan pelajaran.

Tapi saya okay saja sebab saya sendiri pun taknak anak ramai. Paling-paling pun 2 orang saja. Namun, wife saya memang mengalami trauma yang teruk selepas bersalin sampai ke harini.

Isteri perlukan masa untuk recover dari sakit bersalin dan nak kembalikan bentuk badan macam sebelum bersalin.
Lagi satu, yang mengandungnya isteri. Yang hadap morning sicknessnya isteri, yang hadap sakit dan azab sakit bersalinnya isteri. Saya tengok sendiri wife masih muntah-muntah beberapa jam sebelum ditolak ke labour room. Kesian sangat.

Belum lagi tambah keserabutan isteri bila menyusukan anak. Serius keadaan ketika tu macam kelam kabut dan tak terurus diri isteri dan anak.

Jadi, tak salah pakai perancang kalau kita nak isteri cantik selalu. Suami kenalah support dan bagi kerjasama.

4.Kewangan

Haha.. sebenarnya ini isu pokok dari semua di atas. Mungkin ada yang kata, anak itu rezeki. Rezeki tu sentiasa ada. Tak dinafikan. Esok masih hidup pun dikira rezeki. Dapat makan hari ini pun dikira rezeki, kan?

Anak saya perbelanjaan seorang pun RM1,000 sebulan.
Pengasuh RM500
Insurans RM200
ASB RM200
Pampers RM120

Masa ni 100% anak minum susu ibu. Bukan susu formula. Boleh bayang kalau susu formula punya harga dikira sekali? Tu belum termasuk makan minum, pakaiannya lagi.

Dah menelan belanja RM1k lebih. Paling kurang, bagilah kita sebagai parents dapat bernafas dan selesa dengan kedudukan kewangan sebelum menambah anak.

Duit simpanan atau lebih RM1,000 tu boleh guna untuk hantar ke tadika yang berkualiti sikit.

Tambah pula sekarang anak dah masuk tadika. Annual fees segala bagai dah beribu-ribu. Saya pun sedia maklum early childhood education memang mahal. Nak yang terbaik, memang kena usahakan juga.

Tak pelik kalau Chinese memang tak memiliki ramai anak. Anak mostly 2 orang saja. Paling ramai pun 3 orang. 4 orang tu kira ramailah bagi keluarga cina. Haha

Tanggungjawab perlu seiring dengan rezeki.

FAMILY PLANNING INDEED IS VERY CRUCIAL.

Setelah mengambil kira semua faktor di atas, kami decide sorang saja anak buat masa ini cukup. Huhu..
Jangan pedulikan orang kata mental koyak ke apa sebab mereka tak berada di tempat kita.

Hakikat itu pahit and it’s way too expensive to have another baby. Reality check.

Baca juga: Tersentuh hati-Tunggu anak sampai 3 jam, sebaik sampai anak ‘sound’ mak sebab ambil kereta api awal sangat

Baca juga: Betul-betul fikir di luar kotak, lelaki ini ubah suai tangki air jadi rumah mewah