Malaysia Dateline

Taksub politik boleh bahayakan kesejahteraan anda

AZIZI AHMAD

Mengamati dan taksub akan isu politik boleh membahayakan kesejahteraan, kebahagiaan dan hubungan anda.

Tak kira ketika musim pilihan raya atau keadaan semasa, ramai dari kita yang berpegang teguh pada pendapat mereka, terutama hal politik , seolah-olah ia adalah simpanan hidup dan nyawa mereka; mereka dihantui fikiran dengan kepercayaan mereka seperti orang yang kesunyian dan kesepian, dan marah apabila mereka diancam.

Inilah sumber penderitaan, bagi orang yang taksub politik dan orang lain.

Nasib baik, ada penyelesaian.

Terlalu sedikit kajian telah dilakukan mengenai hubungan langsung antara kebahagiaan dan perhatian seseorang terhadap politik.

Bukti tidak langsung, bagaimanapun, tidak memberangsangkan.

Sebagai contoh, sekumpulan penyelidik Belanda (2017) telah melakukan kajian mengenai bagaimana berita dan maklumat yang sukar, cenderung memberikan perspektif politik mempengaruhi kesejahteraan.

Mereka mendapati bahawa secara purata, kesejahteraan turun 6.1 peratus untuk setiap program berita negatif televisyen yang ditonton seminggu.

Mereka menjelaskan hal ini dengan memperhatikan dominasi cerita negatif pada program seperti itu, dan penonton yang tidak berdaya mungkin merasa berdepan dengan semua berita buruk itu.

Sukar untuk membayangkan bahawa cerita mengenai isu politik di Malaysia sendiri tidak akan memberi kesan negatif, terutamanya memandangkan bagaimana politik Malaysia yang penuh dengan pertikaian dan krisis sekarang.

Dalam usaha untuk melihat dengan lebih jelas bagaimana perhatian terhadap politik secara langsung dikaitkan dengan kepuasan hidup, General Social Survey (GSS, 2014), satu badan NGO turut melakukan analisis menggunakan data.

Setelah mengambil kira pendapatan isi rumah, pendidikan, umur, jantina, bangsa, status perkahwinan, dan pandangan politik, GSS mendapati bahawa responden yang “sangat berminat dengan politik” berada kira-kira 8 mata peratusan lebih cenderung “tidak terlalu gembira” berbanding kehidupan kumpulan yang “tidak begitu berminat” dalam politik.

Kumpulan penyelidik Belanda berpendapat bahawa sikap negatif dan ketidakupayaan mungkin memainkan peranan di sini, tetapi sesuatu yang lebih penting mungkin berlaku.

Iklim kepartian hari ini, polarisasi media, dan perdebatan politik yang berterusan mengganggu secara langsung bahan bakar kebahagiaan, iaitu kasih sayang.

Sungguhpun kajian tersebut ini tidak menunjukkan dengan tepat mengapa kita cenderung tidak menyukai mereka yang terlalu berpolitik, tetapi tidak sukar untuk membayangkan dan untuk meneka bahawa api kemarahan politik yang terus berleluasa menjadikan seseorang itu agak membosankan. Ini juga menghalang kemampuan kita untuk berfikir dengan jelas:

Sekurang-kurangnya satu eksperimen menunjukkan bahawa kita gagal atau menjadi kurang tepat dalam mentafsirkan data apabila data berkenaan berpolarisasi secara politik.

Dan jika anda fikir anda kebal terhadap bias ini, jika anda mahir dengan data, penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang sangat mahir dengan data adalah yang paling cenderung memutar belit angka agar sesuai dengan pandangan mereka.

Akhirnya, mengunjur terlalu jauh ke dalam gelembung politik seseorang, akan membuat seseorang semakin tidak memperdulikan dunia.

Fairleigh Dickinson University (2012) turut menjalankan tinjauan mengenai tabiat mengikuti rancangan berita, menanyakan kepada mereka mengenai peristiwa politik dan ekonomi Amerika Syarikat dan antarabangsa.

Mereka mendapati bahawa mereka yang menonton sumber berita televisyen yang paling berpihak – samada berhaluan kiri atau kanan – sering kali kurang berpengetahuan mengenai peristiwa dunia daripada mereka yang tidak menonton berita sama sekali.

Ini tentunya benar sama sekali. Sama ada sumber berita kepartian memberi maklumat yang salah kepada kita atau tidak, ia mengecilkan dunia kita.

Dengan terlalu menumpukan isu politik, ia menenggelamkan hampir semua perkara lain; ia seakan satu visi terowongan yang memudahkan untuk menyamakan “berita” dengan “politik” dan sedikit perhatian tentang apa yang terjadi di alam lain.

Oleh itu, ia menjadi lebih membosankan.

Ringkasnya, jika anda menghabiskan masa anda raya terpaku di saluran berita partisan kegemaran anda, membaca dan berkongsi kemarahan politik di media sosial, dan menggunakan setiap peluang untuk menyelesaikan mengenai politik, anda mungkin menjadi kurang senang, kurang disukai, kurang tepat, dan kurang maklumat.

Bukanlah kita mengajak semua orang berhenti memberi perhatian kepada politik, tentunya tidak.

Warganegara yang baik memberi perhatian dan aktif dalam proses politik.

Walau bagaimanapun, demi kualiti hidup, milik anda dan orang lain – anda boleh meletakkan batasan sepanjang masa dan tenaga emosi yang anda curahkan untuk berpolitik.
————————–
Azizi Ahmad adalah pembaca yang turut mengikuti perkembangan politik.