Malaysia Dateline

Dato Ngeh Kor Ham di Gopeng malam tadi.

Tanah dua Adun DAP asal milik YIK, Husam nafi terlibat buat kelulusan

Datuk Husam Musa menjawab tuduhan yang mengatakan beliau pernah meluluskan kawasan balak kepada dua Adun Perak dengan menjelaskan bahawa tanah berkenaan asalnya di bawah bidang kuasa Yayasan Islam Kelantan (YIK), bagaimana beliau pula dipersalahkan.

“Tanah yang dikatakan tersebut adalah di bawah anak syarikat YIK dan sebarang pembelian tanah perlu mendapat kelulusan Ahli Lembaga Yik tanpa perlu dibincangkan di peringkat Exco,” katanya menjawab tuduhan liar di media sosial.

Tambahan katanya, beliau tidak terlibat dalam Ahli Lembaga YIK tersebut.

“Malah saya menegaskan supaya exco yang terlibat dengan YIK ketika itu sama ada Dr Fadhli atau Datuk Nik Mohd Amar menjawab tentang kelulusan yang diberikan tersebut,” katanya.

Dalam Majlis Sembang Santai Bersama Datuk Husam Musa pada 7 oktober 2016 yang lalu, beliau menjawab soalan yang diberikan oleh seorang “Netizen” bernama Muhammad Yusop.

“Berkenaan soalan ‘Adakah Datuk pernah memberi balak kepada DAP Perak? saya ingin menjawab maklumat yang diperolehi orang ramai dan disebarkan oleh “Netizen” bernama Roslan SMS,” katanya.

Tulisan ini katanya bersumberkan Raja Petra Kamaruddin yang kini menetap di London.

“Saya ingin menegaskan kepada orang ramai perkara ini tidak benar.

“Tanah yang dikatakan tersebut adalah di bawah anak syarikat YIK dan sebarang pembelian tanah perlu mendapat kelulusan Ahli Lembaga YIK tanpa perlu dibincangkan di peringkat Exco,” katanya.

Menurut beliau, maklumat daripada Raja Petra Kamaruddin menyatakan bahawa beliau (Husam) meluluskan kawasan balak kepada dua DAP Perak dibawah Yayasan Islam Kelantan dengan menggunakan cara meminda minit mesyuarat.

“Mengapa tidak buat laporan polis?”

“Jika perkara ini berlaku sudah lama saya ditahan polis,” katanya.

Beliau meminta supaya Datuk Ahmad Yaakob dan Datuk Nik Mohd Amar supaya memberi perjelasan bilakah Yayasan Islam Kelantan meluluskan kepada dua orang DAP tersebut.

Sementara itu dalam majlis yang lain berlangsung di Gopeng malam kelmarin, Datuk Ngeh Kor Ham memperjelaskan kepada hadirin bahawa beliau dan Nga Kor Ming tidak mendapat sebarang tanah daripada kerajaan negeri Kelantan.

Beliau berkata pernah almarhum Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat membuat kenyataan bahawa kerajaan negeri tidak pernah terlibat dalam kelulusan tersebut.

“Malah tanah tersebut diluluskan kepada satu anak syarikat kepunyaan Datuk Seri Wong Sin Tan pada tahun 2006 .

“Oleh sebab Datuk Seri Wong Sin Tan merupakan seorang pengusaha balak dan bukan seorang “Planter” gagal untuk membuat aktiviti penanaman semula balak maka beliau berusaha mencari pelabur.

“Dengan itu, saya dan YB Nga Kor Ming mengambil alih syarikat tersebut pada tahun 2012 dengan membeli syarikat tersebut serta meneruskan kerja penanaman yang sudah diluluskan pada tahun 2006,” katanya.

Beliau turut memberitahu bahawa dengan penyebaran maklumat palsu tersebut, beliau telah mengambil tindakan saman kepada Berita Harian sebanyak RM150,000 dan memenangi kes tersebut.

“Tiada siapa-siapa yang meluluskan termasuk Datuk Husam Musa,” katanya.