Malaysia Dateline

Kompleks Pejabat Menteri Besar Johor di Nusa Jaya.

Tangkapan Exco Johor tidak memadai bendung rasuah

Penahanan ahli exco kerajaan negeri Johor Datuk Abdul Latif Bandi oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membuktikan amalan rasuah semakin menular dalam pentadbiran kerajaan negeri di bawah pimpinan menteri besar Datuk Mohammed Khaled Nordin.

Malah Parti Amanah Negara negeri Johor sudah menduga ianya akan berlaku ekoran penahanan anak serta pegawai exco terbabit atas dakwaan rasuah dan penyelewengan hartanah bumiputera di negeri ini.

Bagaimanapun Pengerusi Amanah negeri Aminolhuda Hassan mahu siasatan terhadap exco tersebut dilakukan secara telus dan komprehensif serta membabitkan anggota exco lain.

“Tangkapan seorang exco masih tidak mencukupi dibandingkan dengan rangkaian kerosakan yang telah berlaku.

“Isu rasuah ini dilihat berangkai seperti tangkapan semalam melibatkan Ketua Pemuda Umno Gelang Patah yang turut terbabit dalam isu skandal rasuah yang sama. Saya juga melihat hal ini perlu ditangani dengan segera,” kata Aminolhuda yang juga ahli dewan undangan negeri (Adun) Parit Yaani.

Dalam satu kenyataan media, beliau turut menggesa menteri besar, anggota exco dan pegawai tinggi kerajaan negeri mengisytiharkan harta masing-masing bagi mengelakkan amalan rasuah.

Skandal rasuah dan penyelewengan hartanah bumiputera ini juga, tambah Aminolhuda membuktikan kegagalan pentadbiran menteri besar BN menguruskan kepentingan rakyat.