Teguran Mufti W. Persekutuan: Pemimpin parti politik wajib peduli, kata Ketua Wanita PH Kelantan

Teguran Mufti W. Persekutuan: Pemimpin parti politik wajib peduli, kata Ketua Wanita PH Kelantan

Dr Hafidzah Mustaqim

Timbalan Ketua Wanita Penerangan Pakatan Harapan (PH) Negeri Kelantan Dr Hafidzah Mustakim menyambut baik Surat Terbuka untuk Pemimpin Parti Politik dan Masyarakat yang dikeluarkan oleh Mufti Wilayah Persekutuan Ustaz Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, baru-baru ini.

“Apa yang beliau sampaikan buat kita semua itu adalah sangat baik dan kita perlu menerimanya dengan positif lagi rasional,” jelas Dr Hafidzah dalam satu kenyataan balas dengan menyeru semua Rakyat Malaysia khususnya Pemimpin parti politik mengambil peduli mengenai apa yang disampaikan Datuk Mufti Wilayah itu.
.
Beliau berkata, seorang pemimpin hendaklah berakhlak dan mengelak diri daripada mengata-ngata, berdusta apalagi menyeleweng.

“Suatu umat akan terselamat daripada perpecahan apabila mereka dapat menyerahkan kepimpinan kepada ketua yang dapat menyatukan mereka dan semua dapat tunduk kepada kebijaksanaannya.” ujarnya.

Sangat menarik katanya, apabila Datuk Mufti Wilayah membawa kisah daripada Ibn Jarir yang meriwayatkan daripada Ibn Abbas tentang kisah lelaki yang melakukan amalan buruk kemudian dia bertaubat dan kembali kepada kebenaran hinggakan Allah melarang orang itu dan perbuatannya daripada dicela sesiapa.

Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

“Oleh itu jika ada pemimpin kita yang telah bertaubat daripada kesalahannya yang lepas maka kita dilarang daripada mengungkit dan mempersendakan perbuatannya yang kini,” jelas Hafidzah.

Dalam Surat Terbuka tersebut Datuk Mufti turut mengingatkan tentang larangan pemimpin daripada berlaku khianat dan dusta iaitu khianat terhadap amanah yang telah rakyat berikan kepadanya untuk mengurus tadbir khazanah negara yang telah diserahkan kepadanya dan berdusta dalam percakapannya.

“Dan ini sewajarnya menjadi satu panduan dalam kita memilih pemimpin serta parti dalam Pilihan Raya Umum 14 ini,” ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Hafidzah yang juga Timbalan Ketua AWAN Kubang Kerian berkata, rakyat berhak tahu dan perlu dididik untuk ambil tahu supaya mereka dapat membuat pilihan yang bijak.

“Hakikatnya, kita semua perlu kepada pemimpin yang bijaksana dan dapat menangani kepelbagaian pendapat dan perbezaan. Mereka meraikan perbezaan dan kepelbagaian bukan menolak serta membenci perbezaan ini,” ujarnya.

Tambahnya lagi, apabila ruang demokrasi terbuka luas untuk mendapat maklumat dari semua parti barulah rakyat dapat memilih parti dan calon terbaik untuk memerintah serta menguruskan negara ini.

“Kita mengimpikan satu hari di mana ruang kebebasan bersuara dan mendapat maklumat terbuka luas di negara kita di mana setiapa calon dan parti dapat berbahas di kaca-kaca televisyen menyampaikan perancangan dan menifesto mereka,” jelas Hafidzah lagi.

Ketika itu nanti tegasnya, Insya-Allah akan terbinalah Baldatun Toyyibatun wa Rabbun Ghafur, Negara Sejahtera Rahmat untuk Semua yang kita idam-idamkan.

8.3
OVERALL SCORE
: 9.0
3 user votes x 8.0