Malaysia Dateline

Terbukti benar pengkhianat, kini Pas Gundik Umno

Pas sekarang tidak lebih hanya pengampu Umno dan terbukti benar telah mengkhianati Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini yang menjadi platform kerjasama dengan PKR dan DAP.

Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad berkata, slogan Pas Ganti Umno (PGU) yang dahulunya tersohor di Terengganu iaitu negeri Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sekarang adalah sebaliknya.

“Sekurang-kurangnya kita setuju Pas adalah ‘pembodek Umno’. Dakwaan AMANAH menjadi khadam DAP tak berasas dan ditolak.

“Yang dipersetujui adalah Pas dah hilang jati diri dan sekarang ini sekadar pembodek Umno.

“PGU bukan lagi Pas Ganti Umno tetapi Pas Geng/Gundik Umno,” tempelak Ahli Parlimen Shah Alam itu.

Beliau berkata demikian dalam ciapannya di Twitter sebagai reaksi terhadap kutukan seorang pengguna media sosial itu yang menganggap menjadi pembodek Umno lebih baik berbanding sebagai khadam kepada DAP.

Dalam masa sama, Khalid turut memberi respons kepada pengguna Twitter, [email protected] yang mendesaknya untuk menjawab mengapa keluar dari Pas.

“Keluar Pas kerana Pas ingin bersama Umno dan khianat PR. Dulu dikatakan fitnah. Sekarang jelas terbukti benar,” jelasnya.

Untuk rekod, Muktamar Dewan Ulama Pas pada 3 Jun 2015 sebulat suara meluluskan usul tergempar iaitu membatalkan tahaluf siyasi atau kerjasama politik dengan DAP dan memutuskan hubungan dengan parti itu.

Muktamar Tahunan Pas ke-61 kemudiannya menerima usul tersebut tanpa dibahas sebaliknya akan dikaji di peringkat Majlis Syura dan Jawatankuasa Kerja Pas Pusat.

Pemilihan Pas pada ketika itu juga menyaksikan dominasi golongan ulama dalam semua jawatan tertinggi dengan semua Jawatankuasa Pas Pusat, Dewan Muslimat, Dewan Pemuda dan Dewan Ulama bukan terdiri daripada golongan pro-PR.