Malaysia Dateline

Terbukti projek AKSB timbulkan masalah: Exco Kelantan dicadang letak jawatan

Bekas Pengerusi Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB), Datuk Hanifa Ahmad, dicadangkan agar meletakkan sebagai Exco Kerajaan Negeri Kelantan, berikutan sekitar 150,000 pengguna air terjejas akibat kegagalan Rumah Pam Telaga Jejarinya.

Ini berikutan kerosakan di projek Skim Bekalan Air Merbau Condong Fasa II (Pakej I) yang telah kontroversi sejak dari awal lagi dan dikritik.

Awal 2018 lalu, pihak yang menegur masalah pembinaannya, Datuk Husam Musa telah disaman oleh AKSB namun kes itu telah dimenangi oleh Husam.

Kini, Pengerusi Save Kelantan itu, Datuk Husam Musa mencadangkan agar Hanifa meletakkan jawatan kerana beliau bertanggungjawab terhadapnya.

“Apa kata, Pengerusi AKSB di masa itu, YB Datuk Hanifa Ahmad – sekarang masih Exco – diminta berundur dari Exco Kerajaan Negeri kerana beliau adalah orang yang bertanggung jawab meneruskan pelantikan kontraktor berkenaan walau pun sudah diperingatkan?

“Menjadi kewajipan beliau sebagai Pengerusi AKSB untuk menjaga kepentingan Kerajaan dan rakyat Kelantan melalui amalan pengurusan yang beramanah.

“Sebarang kepincangan kerana gagal mengikut amalan pengurusan yang pruden hendaklah dipikul oleh mereka yang terlibat,” kata Husam dalam kenyataan di Facebook beliau semalam.

Menurut Husam, akibat kelemahan peringkat awal pembinaan loji ini telah menyebabkan masalah timbul sekarang ini.

Berdasarkan HEBAHAN GANGGUAN AIR terpapar di Laman Web AKSB sendiri sejak kelmarin dan dikemas kini pada 14 Mei 2022.

Ia berpunca dari kebel besar Aksb – 11 kv atau 11,000 volt dan pepasang elektrik Pam Telaga Jejari AKSB di Sungai Bagan rosak, kata Husam

“Ikut kawan-kawan TNB, kabel macam ini boleh tahan berpuluh tahun bagi projek lain. Kalau pasang betul dan elok,” katanya.

Katanya, kejadian keroskan ini jarang berlaku kalau kontraktor yang memasangnya baik.

“Apa tah lagi bagi loji atau rumah pam yang baru siap seperti di Sungai Bagan, di bawah Projek Merbau Condong yang penuh kontraversi dari awal.
Tetapi ia berlaku.

“Tok-Tok Wakil Pas kena buka la mata. Jangan anggap teguran orang lain langsung tak ada kebenaran. Tegur lah mana patut sebelum terlambat macam sekarang,” kata beliau.

Ini kerana, beberapa Dun terlibat dari empat jajahan?

“Kan Tok Wakil juga yang susah dan dimarahi. Kalau pun tidak dibenci oleh rakyat?” katanya.

Husam menyindir, Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub “tak payah lah letak jawatan, fasal KEGAGALAN AKSB bagi beliau tak ada apa-apa yang hendak diherankan, kan.”

TEGURAN

“Info terkini yang saya terima – kerja-kerja pembaikian kabel yang rosak ini memerlukan kontraktor pakar dalam mencari lokasi kebocoran kabel,” kata beliau.

Menurut Husam, panjang kabel yang terlibat adalah sejauh 800 meter atau setengah batu.

Kabel ini dipasang di tepi sungai Bagan. Kawasan ini rata-rata di penuhi kebun jagung penduduk setempat dan kawasan pengambilan pasir.

Bahagian MnE AKSB mungkin tidak mempunyai kepakaran diperlukan, katanya.

“Saya agak kontraktor elektrik dari Kuala Lumpur terpaksa dipanggil dan dengan itu kerosakan ini memerlukan masa sekurang-kurangnya sampai sehari dua lagi untuk dikesan dan pembaikian selesai.

“Panjang jugalah masa ratusan ribu rakyat jelata menderita.

“Berapa pula nanti kos pembaikian ini? Kalau pun tak jutaan, ratusan ribu ringgit akan lesap,” dakwanya lagi.

Katanya, ia kembali kepada cerita kontraktor yang dilantik oleh AKSB dulu tidak ada kelayakan, sub kepala untuk kerja elektrik dan mekanikal atau MnE yang menjadi asas tender.

Laporan berita AKSB memburu pihak yang membocorkan maklumat.

“Ini lah yang ditegur oleh pegawai AKSB yang jujur masa itu. Mereka pula yang diburu – seperti kenyataan YB Datuk Hanifa di atas. Bukan nak betulkan kesalahan. Kini, Allah tunjukkan KekuasaanNya,” kata Husam merujuk kepada kenyataan Hanifa sebelum ini.

Ketika kesilapan ini didedahkan Husam awal 2018 dahulu, Hanifa membuat kenyataan media untuk menyiasat siapa yang memecahkan dokumen tender berkenaan.

Menurut Husam, sejak awal lagi kontraktor utama yang dilantik tidak ada kelayakan MnE.

“Periksalah dokumen-dokumen pra kelayakan tender dulu. Kalau Aksb kata dah tak ada, saya ada salinan dokumen itu,” katanya.

Untuk menutup kekurangan itu, katanya, kontraktor yang tak layak dari awal itu telah menubuhkan syarikat usaha sama dengan sebuah syarikat lain.

“Kontraktor ini tidak layak dari awal. Tetapi tetap dilantik. Agak sendiri lah sebabnya,” katanya.

Menurut bekas Exco Kanan Kerajaan Kelantan itu, pihak tertentu dalam pengurusan AKSB telah menutup hilang kelayakan ini.

“Syarikat yang ditubuhkan untuk menutup kehilangan kelayakan ini pula belum didaftarkan ketika mereka diberikan projek ini sehingga ditegur oleh Penasihat Undang-Undang Kelantan sendiri masa itu.

“Semua itu tidak dipedulikan oleh Aksb.

“Mereka tetap lantik syarikat yang tak layak.

“Bila saya membuat teguran terbuka, saya dituduh memfitnah AKSB. Saya disaman atas tajuk ini, bukan tajuk yang lain.

“Selang masa berlalu, Allah Maha Besar menunjukkan apa yang terjadi. Ia menyusahkan rakyat jelata.

“Ia mengaibkan AKSB, kecuali AKSB pun beriman dengan malu apa. Apa kita nak kata sekarang?” katanya.

#SaveKelantan #AKSB #HusamMusa #Kelantan #Pas