Malaysia Dateline

Terimalah orang lain seadanya…

Pencari salah orang atau pencari telur kutu adalah orang yang suka dan gemar mencari kesalahan, walaupun kecil atau tidak penting, di mana sahaja mereka berada atau melihat sesuatu keadaan.

Sebagai contohnya, setelah menyaksikan sebuah tayangan filem atau persembahan, pengkritik ini menyenaraikan setiap perkara sekecil-kecilnya yang tidak disukainya.

Harusnya kita digalakkan untuk menggunakan istilah lain seperti ‘pengkritik tidak rasmi’ untuk dan semasa anda bercakap tentang seseorang yang sangat kritikal, walaupun kritikan itu kelihatan tidak penting.

Sekiranya anda juga kerap mencari sesuatu yang boleh dikeluhkan, dikritik atau gemar memberi komen yang agak ‘menyeram atau tidak mempedulikan hal orang lain’, anda mungkin memilih untuk menjadi ‘pencari telur kutu atau pencari kesalahan’.

Perkataan ini, berasal dari idea pencari telur kutu (nits ~ lice eggs) dari rambut seseorang.

Pencari kesalahan sangat berhati-hati dan teliti dalam mencari kesalahan seperti pencari telor kutu dikepala dan rambut seseorang.

Kita, manusia, adalah haiwan sosial dan kemampuan untuk mengembangkan hubungan kita telah menjadikan kita sebagai keluarga, masyarakat dan negara.

Kini dengan kehadiran dan perkembangan teknologi maklumat yang meluas, dunia telah menjadi satu perkampungan global.

Perkembangan dalam bidang sains dan teknologi telah meningkatkan peluang untuk mengetahui dan mengembangkan hubungan dengan penduduk dari seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, tidak kira seberapa banyak manusia telah mengembangkan diri mereka di peringkat saintifik; perkara yang baik adalah asas pemahaman, kesabaran dan saling menghormati untuk membentuk hubungan masih sama.

Dengan kata lain, anda tidak boleh mempunyai hubungan yang berjaya dengan menumpukan perhatian kepada kesalahan orang lain.

Anda harus memahami dan menghormati orang untuk membina hubungan yang sihat.

Hubungan dipupuk oleh kefahaman, kesabaran, dan saling menghormati.

Manusia adalah tidak sempurna, jadi mencari kesalahan sangat mudah. Setiap orang mempunyai bahagian kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Itulah sebabnya, untuk menjalin hubungan yang berjaya, anda perlu memusatkan perhatian kepada kebaikan orang lain dan bukannya apa kesalahan mereka.

Mencari kesalahan pada orang lain adalah kaedah paling pasti untuk menarik ketidakbahagiaan dalam hidup.

Dengan mencari kesalahan pada orang lain, anda merasa lebih unggul untuk jangka masa tertentu tetapi itu tidak akan membantu anda dalam jangka masa panjang.

Kebiasaan dan kegemaran mencari kesalahan orang lain hanya akan membuat kerosakan teruk pada hubungan anda dan seterusnya akan menimbulkan kekecewaan dalam hidup anda.

Oleh itu, anda harus selalu ingat bahawa sebagai manusia, tidak ada yang sempurna, termasuk diri anda.

Apa sahaja kesalahan yang anda dapati pada orang lain selalu didasarkan pada unjuran anda tentang betul dan salah, wajar atau tidak wajar, dapat diterima dan tidak dapat diterima dan kerana itu tidak boleh menjadi kebenaran hakiki.

Sebaliknya, dengan menumpukan perhatian pada aspek positif pada orang lain, anda akan mendapat banyak keuntungan dan tidak ada yang rugi.

Oleh itu, jika anda ingin bahagia dalam hidup, anda harus menerima orang lain seadanya dan bukannya mencari kesalahan dalam diri mereka.

——————————-

Penulis adalah seorang pendidik. Beliau boleh dihubungi melalui [email protected]